Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016

Ινδία - Λονδίνο με ένα ηλιακό Tuk-Tuk

Aπό την Ινδία στο Λονδίνο. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε χωρίς να έχει σημασία ο τελικός προορισμός αλλά το ίδιο το ταξίδι. Ο Naveen Rabelli 34 χρονών, μηχανικός αυτοκινήτων, αποφάσισε να στείλει με τον δικό του τρόπο ένα μήνυμα αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος με τραγικές κοινωνικές συνέπειες.Πήρε ένα από τα πιο διαδεδομένα  μέσα μεταφοράς στην Ινδία, το tuk tuk, και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να το μετατρέψει στο πιο περιβαλλοντικά καθαρό μέσο μεταφοράς αφού η κίνησή του βασίζεται στον ηλεκτρισμό που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά. 

 
“Είχα ανησυχίες για την μόλυνση που προκαλούν τα κλασσικά μέσα μεταφοράς στην Ινδία και έτσι αποφάσισα να προτείνω έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης φιλικό προς το περιβάλλον και τις ζωές μας”.
“Ξεκίνησα το 2012 να πειραματίζομαι με την κατασκευή του, το Tuk Tuk είναι πιο φτηνό από ένα αμάξι και έτσι από τα πιο διαδεδομένα μέσα στην Ινδία. Χρειάστηκε αρκετές βελτιώσεις έτσι ώστε να λειτουργεί και με φωτοβολταϊκά και με ηλεκτρισμό και η όλη κατασκευή μου κόστισε περίπου 6.000 δολάρια. Δέχθηκα οικονομική στήριξη από το αρμόδιο τμήμα Τουρισμού στην Ινδία αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων καλύφθηκε από κοινωνική χρηματοδότηση”.

 
“Ινδία, Ιράν , Τουρκία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία. Αυτή είναι η διαδρομή. Το Λονδίνο το επέλεξα ως τελικό προορισμό χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, σημασία έχει η ίδια η έννοια του ταξιδιού. Το σημαντικότερο για μένα είναι οι άνθρωποι να αρχίσουν να παίρνουν σοβαρά την υπόθεση της περιβαλλοντικής καταστροφής που αποτελεί ενός είδους παγκόσμια τρομοκρατία.  Για τον λόγο αυτό προσπαθώ να έρθω σε επαφή τόσο με σχολεία όσο και με πανεπιστήμια για να ανοίξει η συζήτηση γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής αλλά και των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς” λέει ο Naveen και συνεχίζει.
 
“Ευτυχώς σε όλη την διάρκεια της διαδρομής βρήκα ανθρώπους που υποστήριξαν το project και σκέφτονται πως το  ηλιακό tuκ tuκ θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε μεγάλη κλίμακα”.  
 
Στην Ελλάδα ο Naveen έζησε αρκετές μέρες ενώ όπως μας είπε δέχθηκε αρκετούς ελέγχους στα σύνορα. “Πέρα από τους ελέγχους γνώρισα και άκουσα πολλές ιστορίες προσφύγων που με συγκλόνισαν”.
 
Τα χιλιόμετρα που είχε αρχικά υπολογίσει να διανύσει ήταν 10.000 για να καλύψει την διαδρομή αλλά ήδη έχει κάνει 9.700 χωρίς να έχει φτάσει ακόμη. “Αυτό δεν με πειράζει, ζω με πολύ λίγα χρήματα μέσα στο Tuk Tuk και στόχος μου είναι να επηρεάσω όσο περισσότερο μπορώ την κοινωνία στα θέματα της περιβαλλοντικής καταστροφής”.
 
Παράλληλα με τον βασικό του στόχο ο Naveen πραγματοποιεί καμπάνια κοινωνικής χρηματοδότησης για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο Protovillage ένα χωριό στην Ινδία στο οποίο δεν υπάρχει ακόμη ηλεκτρισμός.
 
“Το 30% την Ινδίας ζει χωρίς ηλεκτρισμό. Είναι μια προσπάθεια να αποκτήσει το συγκεκριμένο χωρίο το δικαίωμα αυτό αλλά και να βοηθηθούν και τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση” καταλήγει o Νaveen.
 
Περισσότερες πληροφορίες για την στήριξη της καμπάνιας μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα  www.SolarTukTuk.com και στην σελίδα του στο facebook: Tejas : The Solar Tuk Tuk
 
 
 http://www.stokokkino.gr/photos/810x460/13422402_820908574707260_3799848655595577776_o1466183391.jpg
 
 Σταυρούλα Πουλημένη
17/6/2016