Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Ιγκλέσιας: Αργά ή γρήγορα τo Unidos Podemos θα κυβερνήσει, γιατί ο Σάντσεθ θα «ψηφίσει» Ραχόι

«Αργά ή γρήγορα τo Unidos Podemos θα κυβερνήσει. Είναι θέμα χρόνου… γιατί ο Σάντσεθ θα «ψηφίσει» Ραχόι», τόνισε ο Ιγκλέσιας, ενώ οι Ραχόι και Σάντσεθ απέρριψαν προς το παρόν πρόταση του Ριβέρα για κοινή συνάντηση και.. κυβέρνηση, ενώ η Ντίαθ άνοιξε το θέμα της διαδοχής του Σάντσεθ στα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
«Αργά ή γρήγορα τo Unidos Podemos θα κυβερνήσει. Είναι θέμα χρόνου… γιατί ο Σάντσεθ θα «ψηφίσει» Ραχόι.
Έχουμε πάνω από πέντε εκατομμύρια ψήφους και πρέπει να δουλέψουμε για να υπερασπιστούμε το κόσμο», τόνισε χθες ο Ιγκλέσιας στη La Sexta σπάζοντας 36 ώρες σιωπής, εκτιμώντας ότι «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην κάνουμε αναλύσεις εν θερμώ. Πρέπει να ηρεμήσουμε, να σκεφτούμε ήρεμα πια πράγματα δεν λειτούργησαν και τι θα κάνουμε στο μέλλον».
Ο ηγέτης του Unidos Podemos υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν σκέφθηκε να παραιτηθεί και υπερασπίστηκε τη συμμαχία με την Ενωμένη Αριστερά, συμφωνώντας στην πράξη με τη διαπίστωση του Γκαρθόν ότι χωρίς τη συνεργασία τα αποτελέσματα θα ήταν χειρότερα.
Ο Ιγκλέσιας τόνισε ότι ο Σάντσεθ δεν του απάντησε στο μήνυμα που του έστειλε το βράδυ των εκλογών και στη πρόταση για διάλογο, προφανώς γιατί «υποδηλώνει τι θα κάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα: θα κάνει πρόεδρο της κυβέρνησης τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι», εκτιμώντας πως οι πρωτοβουλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης ανήκουν στο Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Ο ηγέτης των «Πολιτών» Ριβέρα ζήτησε κοινή συνάντηση με το Ραχόι και το Σάντσεθ, την οποία προς το παρόν αρνήθηκαν και οι δύο, ενώ η πρόεδρος της Ανδαλουσίας Ντίαθ εργάζεται πλέον ανοικτά για να διαδεχθεί το Σάντσεθ στην ηγεσία του κόμματος. «Δεν μου αρέσει να κόβω ξύλα από ένα δέντρο που έπεσε», τόνισε χαρακτηριστικά για τον Σάντσεθ.
Η αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια Ότρα έθεσε το επίμαχο ερώτημα των ημερών: «Γιατί οι πολίτες ψηφίζουν ύποπτους εγκλημάτων;»
Η υπεράσπιση της παρακρατικής συμπεριφοράς του υπουργού Εσωτερικών Φερνάντεθ Ντίαθ δημιουργεί μια νέα συμμαχία, πολύ πιο διαφορετική και αποτρόπαια, ανάμεσα στο Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους «Πολίτες», που ενώθηκαν για να αποτρέψουν τη κατάθεση του υπουργού στη βουλή για τη παράνομη προσπάθεια κατασκευής ψευδών κατηγοριών εναντίον της ηγεσίας των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων του Podemos, της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας ERC και του δεξιού εθνικιστικού καταλανικού κόμματος DiLl ζήτησαν από τη Διαρκή Επιτροπή της βουλής τη παρουσία του υπουργού για να εξηγήσει για τη χρήση της αστυνομίας στη κατασκευή κατηγοριών εναντίον ηγετών πολιτικών κομμάτων.
Ομόφωνα τα πέντε μέλη της Διαρκούς Επιτροπής που συμπεριλαμβάνει το σοσιαλιστή απερχόμενο πρόεδρο του σώματος Λόπεθ, τους δύο αντιπροέδρους, ένα δεξιό και ένα σοσιαλιστή, και τους δύο γραμματείς, ένα δεξιό και έναν των «Πολιτών» απέρριψαν το αίτημα για καθαρά «τυπικούς λόγους», εκτιμώντας ότι η Διαρκής Επιτροπή ασχολείται μόνο με θέματα διαχείρισης των θεσμών μέχρι τη σύσταση της νέας βουλής. 
Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας εξέφρασε σε ντροπή της για τη «πολιτική δίκη» εναντίον του πρώην προέδρου της Μας, που είχε βρεθεί στο παρακρατικό στόχαστρο του υπουργού Εσωτερικών, ενώ ο πρώην δήμαρχος της Βαρκελώνης Τρίας κατήγγειλε ότι ο υπουργός Εσωτερικών άσκησε πιέσεις στο Τύπο για να δημοσιευθεί ότι είχε λογαριασμό στην Ελβετία, δεδομένου ότι το όνομα του Τρίας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ατόμων που θα έπρεπε να κατασκευαστούν πλαστές κατηγορίες.


Παναγόπουλος Αργύρης
Η ΑΥΓΗ
27/6/2016