Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Εύκολες συνταγές για γρανίτες

Με φράουλες, με λεμόνι, με ροδάκινο ή με μπανάνα;
Όπως και αν τη λιγουρεύεστε, έχουμε πολύ εύκολες συνταγές για την απόλυτη καλοκαιρινή γρανίτα. Είναι πιο ελαφριά –και πιο δροσιστική– από το παγωτό, από το οποίο έχει και λιγότερες θερμίδες, και, αν έχετε πιτσιρίκια στο σπίτι, είναι βέβαιο πως θα τα ξετρελάνει.

Η απόλυτα καλοκαιρινή απόλαυση που λέγεται γρανίτα φτιάχνεται πανεύκολα, αρκεί να έχετε την απαραίτητη υπομονή για να την αφήσετε πολλές ώρες να παγώσει. Απολαυστικές συνταγές που θα πάνε τα καλοκαιρινά μας απογεύματα στη βεράντα σε άλλο επίπεδο.

Γρανίτα καρπούζι 

Υλικά

½ κούπα ζάχαρη
¾ της κούπας νερό
6 κούπες καρπούζι σε κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ

Εκτέλεση

Αναμείξτε ζάχαρη και νερό σε μία μέτρια κατσαρόλα. Βάλτε τα να πάρουν βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 45 λεπτά. Καλύψτε και καταψύξτε για περίπου 1 ώρα.

Σε ένα μίξερ τοποθετήστε το καρπούζι και το λάιμ και προσθέστε το σιρόπι. Τοποθετήστε το μίγμα σε ένα ρηχό μεταλλικό μπολ και ψύξτε για περίπου μισή ώρα μέχρις ότου η επιφάνεια γίνει κρύσταλλο. Ανακατέψτε έτσι ώστε το κρύσταλλο να έρθει στη μέση του μπολ και τοποθετήστε το πάλι στο ψυγείο. Επαναλάβετε κάθε 20 λεπτά μέχρι να παγώσει όλο το μίγμα.

http://media.trome.gr/Images/3058/peach-granita-megali-polaroid.jpg

Γρανίτα Ροδάκινο

Υλικά

5-6 ροδάκινα
5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
100 ml. χυμό πορτοκάλι (ή οποιοδήποτε ποτό της αρεσκείας μας)
λίγη βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα, τους βγάζουμε το κουκούτσι και τα κόβουμε στα τέσσερα για να τα αλέσουμε χωρίς προβλήματα. Τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα λιώνουμε. Ύστερα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μίγμα σε πλαστικό σκεύος στην κατάψυξη για περίπου 1-1 ½ ώρα ανάλογα με τη θερμοκρασία. Την βγάζουμε από την κατάψυξη και την αλέθουμε ξανά. Την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για άλλη 1 ώρα και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

 http://www.mothersblog.gr/media/k2/items/cache/c1410757b12e5e11f66052d49851856a_L.jpg


Γρανίτα μπανάνα 

Υλικά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα λιωμένη μπανάνα
1 κούπα νερό

Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετήστε το νερό και τη ζάχαρη έως ότου πάρουν βράση και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει. Έπειτα προσθέστε τον πουρέ μπανάνας και τοποθετήστε το μίγμα για 3-4 ώρες στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε ένα μίξερ για να ανακατέψτε το παγωμένο μίγμα και τοποθετήστε το για ακόμη 2 ώρες στο ψυγείο.


 http://www.steliosparliaros.gr/wp-content/uploads/2014/09/granita-karpouzi.jpeg

Γρανίτα καρπούζι

Από τον Στέλιο Παρλιάρο

Το πιο δροσερό φρούτο του καλοκαιριού στην πιο παγωμένη εκδοχή του, και χωρίς κουκούτσια!



  • 600 γρ. καρπούζι χωρίς κουκούτσια (καθαρό βάρος)
  • 100 γρ. νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  •  
  • Μερίδες: 6-8
    Προετοιμασία: 20΄
    Αναμονή: 8 ώρες

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
    Κόβουμε σε κομμάτια το καρπούζι και τα πολτοποιούμε μαζί με το σιρόπι στο μπλέντερ. Μοιράζουμε το μείγμα σε παγοθήκες και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη. Όταν παγώσουν πολύ καλά και πρόκειται να σερβίρουμε, αδειάζουμε τα παγάκια στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν σαν χιόνι. Γεμίζουμε παγωμένα ποτήρια.


    http://www.neolaia.gr/wp-content/uploads/2016/06/Water-Melon-Juice-5.jpg


    http://www.tvmall.gr/files/1/Blog/tvmall-syntages-blog-granita-fraoula.jpg

    Απίθανη σπιτική γρανίτα φράουλα με γιαούρτι
    Από την Ντίνα Νικολάου


    Υλικά

    *για 4-6 άτομα
    500 γρ. φράουλες ώριμες
    250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
    2 κουτ. σούπας μέλι
    1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

    Εκτέλεση

    Πλένω και καθαρίζω τις φράουλες.
    Τις ρίχνω στο μπλέντερ, προσθέτοντας το γιαούρτι, το μέλι και το χυμό λεμονιού. Πολτοποιώ όλα τα υλικά μαζί.
    Μεταφέρω το μίγμα είτε σε πλαστικά ποτηράκια είτε σε ειδικές θήκες για γρανίτες που υπάρχουν στην αγορά. Παγώνω στην κατάψυξη για 4-5 ώρες.
    Αν χρησιμοποιήσετε τις ειδικές θήκες από σιλικόνη είναι πανεύκολο να ξεφορμάρετε τις γρανίτες. Αν χρησιμοποιήσετε ποτηράκια, μπορείτε να τις γευτείτε με κουταλάκι.
    Μυστικό: Αν θέλετε πιο ζωντανό χρώμα στις γρανίτες φράουλα, μπορείτε να προσθέτετε 1-2 κουταλιές της σούπας γρεναδίνη.

     http://www.yiannislucacos.gr/sites/default/files/styles/recipe_large/public/granitafraoula.jpg

    Γρανίτα Φράουλα

    Απο τον Γιάννη Λουκάκο

    ΥΛΙΚΑΓια τη γρανίτα φράουλα
    65 γρ. νερό
    65 γρ. ζάχαρη
    365 γρ. φράουλες, καθαρισμένες
     

    Για τη γρανίτα φράουλα

    Φτιάχνουμε ένα σιρόπι, βράζοντας το νερό μαζί με τη ζάχαρη.
    Κρυώνουμε το σιρόπι και το τοποθετούμε στο μπλέντερ, μαζί με τις φράουλες.
    Αλέθουμε, σουρώνουμε από σινουά και τοποθετούμε το μείγμα σε ειδικά σκεύη για γρανίτες.
    Το καταψύχουμε για τουλάχιστον 16 ώρες.