Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Χίος: Τροπολογία για τις ρουκέτες

Δεκτή έγινε από την κυβέρνηση η τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης για τον πασχαλινό ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουμπλής την έκανε δεκτή για να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο συζητείται στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα. Η τροπολογία έγινε δεκτή από την αρμόδια επιτροπή κατά πλειοψηφία.


Με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τα γνωστά γεγονότα που οδήγησαν στη ματαίωση του εθίμου φέτος το Πάσχα, ανέλαβα την πρωτοβουλία για να καλυφθεί νομικά αυτό το σημαντικό για τη Χίο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός έκανε δεκτή την ενσωμάτωση της τροπολογίας στο Σχέδιο Νόμου και βέβαια να τονίσω ότι είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής την ενέκρινε», σημείωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια νομιμοποίησης, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών αποφάσεων που σύμφωνα πάντα με τη τροπολογία, «θα ορίζεται ο Φορέας Υλοποίησης του εθνικού εθίμου και οι ελάχιστες προβλέψεις του Κανονισμού Οργάνωσης, Λειτουργίας και Διεξαγωγής του εθνικού εθίμου. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος, θα επιτρέπεται, στα πλαίσια της εκτέλεσης του εθνικού εθίμου, δια χορηγήσεως σχετικής άδειας από τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, η ελεγχόμενη κατασκευή και χρήση φωτοβολίδων, βεγγαλικών, κροτίδων ή άλλων υλικών σχετικών με τις διατάξεις του παρόντος νόμου».

Προϋποθέσεις δηλαδή που είναι σχεδόν αδύνατον να τηρηθούν αφού είναι γνωστή η επικινδυνότητα του εθίμου που θέλει ρουκέτες υψηλής ισχύος να εκτοξεύονται σε χώρους που συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι, ενώ και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατασκευάζονται (συνήθως σε χαλάσματα και εγκαταλελειμμένα κτίρια) σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς.

Παράλληλα με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε ποιος φορέας θα αναλάβει μαζί με το έθιμο και το ρίσκο αποζημίωσης θυμάτων σε περίπτωση τραυματισμού ή και θανάτου ακόμη, όπως έχει σημειωθεί στο παρελθόν.

Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
23/6/2016