Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Αποφυλακίστηκε η γυναίκα σύμβολο του φεμινισμού στην Τουρκία

Την απελευθέρωση μια νεαρής γυναίκας διέταξε το δικαστήριο η οποία είχε σκοτώσει τον σύζυγό της αφού είχε υποστεί για χρόνια συζυγική βία και έγινε σύμβολο της μάχης κατά των καταχρήσεων των οποίων πέφτουν θύματα οι γυναίκες στην Τουρκία.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet. Η 24χρονη Τζιλέμ Καραμπουλούτ είχε κριθεί ένοχη στις αρχές Ιουνίου για τον φόνο με πυροβόλο όπλο πέρυσι στα Άδανα του συζύγου της, του 33χρονου Χασάν Καραμπουλούτ, και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.
Φεμινίστριες είχαν ζητήσει την απελευθέρωσή της, εξηγώντας πως η Καραμπουλούτ είχε υποστεί συστηματική κακοποίηση από τον άνδρα της, ο οποίος την υποχρέωνε να εκδίδεται, μια μεταχείριση που δεν είναι σπάνια για τις γυναίκες στην Τουρκία.
Το Εφετείο αποφάσισε σήμερα να την απελευθερώσει μετά την καταβολή εγγύησης 50.000 τουρκικών λιρών (15.200 ευρώ) και να την θέσει υπό δικαστικό έλεγχο.
"Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θα αγωνιστούμε για όλες τις γυναίκες μας", δήλωσε η Καραμπουλούτ, η οποία έχει ένα κοριτσάκι δυόμιση ετών, μετά την έξοδό της από τη φυλακή, όπου πέρασε σχεδόν έναν χρόνο.
Η υπόθεση αυτή είχε τύχει σημαντικής κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, κυρίως εξαιτίας της στάσης της κατηγορουμένης, η οποία είχε φορέσει ένα μπλουζάκι που έγραφε στα αγγλικά: "Αγαπητό παρελθόν, ευχαριστώ για όλα τα μαθήματα. Αγαπητό μέλλον, είμαι έτοιμη".

 http://img.koutipandoras.gr/unsafe/1000x500/smart/http://assets.koutipandoras.gr/kouti/imagegrid/2016/06/21/576924b61dc5241e3c8b477a.jpg


ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
21/6/2016