Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Ραγδαίες εξελίξεις - Δημοψηφίσματα για απόσχιση ζητούν Σκωτία και Β. Ιρλανδία

Μικραίνει η ΕΕ αλλά όλα δείχνουν πως μικραίνει και η Βρετανία. Ραγδαίες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. Η απόφαση για Brexit πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου που ψήφισαν υπέρ της
παραμονής της χώρας στην ΕΕ
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας κα Νίκολα Στάρτζον δήλωσε πως επιθυμεί να διασφαλίσει την θέση της Σκωτίας στην ΕΕ, θέτοντας στο τραπέζι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση της από την Βρετανία.

Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η προοπτική της αποχώρησης της Σκωτίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενάντια στη βούληση των Σκωτσέζων, όπως καταγράφηκε στο δημοψήφισμα», είπε η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας.

Σημαντικές και υλικού χαρακτήρα αλλαγές έχουν επισυμβεί από το 2014, όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε η κ. Στάρτζον.

Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνουν φίλοι της Σκωτίας, κατέληξε.
Ο ΜακΓκίνες ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μια ενωμένη Ιρλανδία

Αποτελεί "δημοκρατική επιταγή" η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες.

"Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα", δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

"Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί. Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι απόλυτα βαριές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ βαθιές συνέπειες για την οικονομία μας" στη Βόρεια Ιρλανδία, σημείωσε.

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
24/6/2016


Τσίπρας: «Κρίση ταυτότητας στην Ευρώπη» - Ακροδεξιά, κλειστά σύνορα και λιτότητα οι λόγοι του Brexit

Δεν αλλάζει τίποτα στις συμφωνίες ελληνικών κολεγίων με βρετανικά πανεπιστήμια

Πώς αποχωρεί ένα κράτος από την ΕΕ; Όλη η διαδικασία