Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Μετανοείτε!

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζιον υπόσχεται να τα κάνει όλα... λίμπα, εγείροντας εκ νέου θέμα ανεξαρτησίας και ετοιμάζοντας δεύτερο δημοψήφισμα 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέχρι πρότινος Ηνωμένο -αλλά πλέον εμφανώς κομμένο στα δύο- Βασίλειο.
Η ψήφος-σοκ υπέρ του «Leave» προκάλεσε σεισμό και στα δύο
μεγάλα κόμματα εξουσίας, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να αποχωρεί πετώντας την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης του Brexit στον Μπόρις Τζόνσον και τους άλλους υποστηρικτές της αποχώρησης στη δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, και τον Τζέρεμι Κόρμπιν να αντιμετωπίζει ήδη μια μεγάλης κλίμακας εσωκομματική εξέγερση από τη δική του «δεξιά» πτέρυγα, που άλλωστε του σκάβει τον λάκκο προτού καλά καλά εκλεγεί... Αλλά και μεταξύ των «ανταρτών» των Τόρις, που υποστήριξαν ολόψυχα το Brexit, ο αρχικός ενθουσιασμός έχει ήδη δώσει τη θέση του σε μια ατμόσφαιρα αυξανόμενης αγωνίας, έως και όψιμων τύψεων, καθώς ακόμη και «στρατηγοί» της καμπάνιας του «Leave», όπως ο Τζόνσον και ο Μάικλ Γκόουβ, συνειδητοποιούν πόσο δραματικές θα είναι οι συνέπειες της αποχώρησης για την οικονομία και τη χώρα – εξ ου και η «περίεργη» δήλωση του πρώτου πως... δεν υπάρχει βιασύνη για την έναρξη των διαδικασιών «διαζυγίου».
Πολλοί αναλυτές κάνουν ήδη λόγο για... κίνημα μετάνοιας, «B-regret» στα αγγλικά, καθώς αρκετοί Leavers δηλώνουν τώρα «κοψοχέρηδες».
Προς έκπληξή τους, όπως όλα δείχνουν, οι «αρχιτέκτονες» της καμπάνιας του «Leave» κέρδισαν τη μάχη της εξόδου, ενώ μάλλον περίμεναν πως θα χάσουν με μικρή διαφορά, αλλά τώρα μοιάζουν να καταλαβαίνουν ότι έθεσαν σε κίνηση φυγόκεντρες δυνάμεις που είναι πέρα από τον έλεγχό τους και κινδυνεύουν να χάσουν τον πόλεμο...

Σκοτσέζικη ανταρσία

Και οι ισχυρότερες φυγόκεντρες είναι μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Σκοτία σήκωσε εκ νέου τα λάβαρα της ανεξαρτησίας, με την πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζιον να δηλώνει πως ξεκινούν οι προετοιμασίες για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Το 2014 η Σκοτία είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στη Βρετανία, σε μεγάλο βαθμό λόγω της συμμετοχής της στην Ε.Ε. – και τώρα ψήφισε, με ποσοστό 62%, υπέρ της παραμονής στην Ενωση: από πού κι ώς πού θα καθορίσουν λοιπόν οι Αγγλοι και οι Ουαλοί τη σχέση των Σκοτσέζων με την Ευρώπη;
«Το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο η Σκοτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υπάρχει πια», δήλωσε χαρακτηριστικά η Στέρτζιον, προαναγγέλλοντας την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. «για την προστασία των συμφερόντων της Σκοτίας»: «Θα προσπαθήσω να εμποδίσω την έξοδό μας από την Ε.Ε. παρά τη θέλησή μας», τόνισε στο BBC.
Τη συγκατάθεσή τους στα σχέδια αυτά προανήγγειλαν ήδη οι Πράσινοι της Σκοτίας.
Οι ίδιες σκέψεις φαίνεται πως κυριαρχούν και στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου το Σιν Φέιν έθεσε ευθέως ζήτημα επανένωσης με τη «μαμά» Ιρλανδία, αλλά και στο Γιβραλτάρ, που ψήφισε υπέρ της παραμονής με το «σταλινικό» ποσοστό 96%!
Να θυμίσουμε εδώ ότι, για να έχει ισχύ ο νόμος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., θα πρέπει εκτός από τη Βουλή των Κοινοτήτων να τον ψηφίσουν και τα τρία αποκεντρωμένα Κοινοβούλια της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας...
Για να επανέλθουμε στο σύνδρομο του Bregret, κάπου τρία εκατομμύρια Βρετανοί –μεταξύ των οποίων και δεκάδες χιλιάδες που κατά δήλωσή τους ψήφισαν υπέρ του «Leave»– αμφισβητούν το δημοψήφισμα της Πέμπτης και έχουν ήδη υπογράψει την ηλεκτρονική αίτηση για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, που θα απαιτεί νίκη με πάνω από 60% και συμμετοχή πάνω από 75%, με την ελπίδα προφανώς ότι το δεύτερο θα βγει... καλό!
Συγκεκριμένα, το τελευταίο διήμερο έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2.800.000 υπογραφές, οι περισσότερες από τα μεγάλα αστικά κέντρα και το Λονδίνο, ενώ για να εισαχθεί το ζήτημα προς συζήτηση στη Βουλή απαιτούνται μόλις 100.000 υπογραφές.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει αυτόματα και επανάληψη της διαδικασίας – χώρια που ήδη εντοπίστηκαν κάπου 80.000 ηλεκτρονικές υπογραφές που προέρχονται από πρόσωπα που δεν κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πάντως η προθεσμία για τη συγκέντρωση των υπογραφών ολοκληρώνεται αύριο, με τους αρχιτέκτονες της διαδικτυακής πρωτοβουλίας να πιστεύουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν ακόμη και πέντε εκατομμύρια υπογραφές!
Και δεν αρκούνται στο Facebook οι υποστηρικτές του Bregret: πάνω από εκατό χιλιάδες «Remainers» έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή σε μεγάλη διαδήλωση κατά του Brexit, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, με κεντρικό σύνθημα «#London Stays» - το Λονδίνο μένει...

Καταστροφολογία

Ολα αυτά συμβαίνουν εν μέσω καταιγισμού καταστροφολογικών δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική οικονομία, που επιβεβαιώνουν την προειδοποίηση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, για «μαύρη τρύπα» 30 δισ. λιρών η οποία νομοτελειακά θα οδηγήσει σε αυξήσεις στη φορολογία και περικοπές στις κρατικές δαπάνες, δηλαδή στις συντάξεις, την άμυνα, την παιδεία και την υγεία, στην απώλεια θέσεων εργασίας και βέβαια στις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκαλέσει η αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων καταναλωτικών προϊόντων, όταν αυτά θα επιβαρυνθούν με νέους δασμούς.

Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
27/6/2016