Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Θάσος, το μαγευτικό νησί της Μακεδονίας

Ψηλά βουνά, εκτεταμένα δάση από πλατάνια, πεύκα και καστανιές και αμέτρητες χρυσαφένιες ακρογιαλιές η βουτιά στις οποίες αποτελεί εμπειρία. Η επίσκεψη στη Θάσο, το ιδιαίτερο νησί της Μακεδονίας, μένει αναμφισβήτητα αξέχαστη

Ο γύρος του νησιού σε 100... χιλιόμετραΑν αποφασίσετε να περάσετε μερικές μέρες από τις διακοπές σας στη Θάσο, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσετε τι αναζητάτε.
Αν έχετε σκοπό να αράξετε σε κάποιο λιμανάκι και να πίνετε το ουζάκι σας ενώ θα βλέπετε τα ψαροπούλια να γυροπετούν στον ορίζοντα, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε το αραξοβόλι των ονείρων σας.
Αν όμως είστε φίλος της αυτοκίνησης και της εξερεύνησης, να ξέρετε πως διαλέγετε τον δύσκολο δρόμο! Η Θάσος δεν θα σας χαριστεί εύκολα. Τα χιλιόμετρα που θα πρέπει να διανύσετε τόσο στο βουνό όσο και διπλά στη θάλασσα είναι αρκετά, ωστόσο οι εικόνες που θα αντικρίσετε θα σας μείνουν αξέχαστες. Το οδικό δίκτυο, κυρίως το παράκτιο, είναι ασφάλτινο.
Συνολικά για να κάνετε τον γύρο του νησιού θα χρειαστεί να καλύψετε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων, όπου οι εναλλαγές τοπίου όμως κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο.
Στον Λιμένα, τη σύγχρονη πρωτεύουσα του νησιού, φθάνουν τα πλοία από την Καβάλα και την Κεραμωτή. Με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξη του τουρισμού, το μικρό ψαροχώρι επεκτάθηκε βιαστικά γύρω από την προκυμαία.


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160304/engine/assets_LARGE_t_183762_53767879_type13145.jpg
Ο πανέμορφος όρμος της Αλυκής.

Αχρωμα κτίρια άρχισαν να επισκιάζουν τα καλαίσθητα μακεδονικά αρχοντικά και το τσιμέντο να σκεπάζει τα παραδοσιακά δομικά υλικά, την πέτρα και το ξύλο.
Αντικρίζοντας σήμερα το παλιό λιμάνι με τα πολύχρωμα καΐκια, τα γιγαντόσωμα πλατάνια, τις ψαροταβέρνες και τα διατηρητέα κτίρια, μπορείς να σχηματίσεις μια εικόνα του παλιού οικισμού, ενώ περπατώντας είτε στην προκυμαία είτε στις γειτονιές, παντού αντικρίζεις απομεινάρια της αρχαίας Θάσου:
Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ερείπια της αρχαίας αγοράς (4ος αιώνας) όπου χτυπούσε η εμπορική καρδιά της αρχαίας πόλης, ενώ τα αρχαία μέλη που θα συναντάς σε κάθε σου βήμα προέρχονται από ναούς και ιερά αφιερωμένα στον Δία, στην Αρτεμη, στην Αθηνά, στον Διόνυσο, στον Ποσειδώνα.
Τα σπουδαιότερα ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο από το 2004 λειτουργεί ανανεωμένο με καινούργια εκθέματα (τηλ. 25930 22180). Περπατώντας σε ένα ανηφορικό, αλλά ευχάριστο μονοπάτι (400 μέτρα) θα προσεγγίσεις το αρχαίο θέατρο (5ος αιώνας) όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στη συνέχεια, το μονοπάτι οδηγεί μέσα από το πευκοδάσος στην αρχαία Ακρόπολη ή Βρυόκαστρο, όπου δεσπόζει πάνω στα βράχια της ακτής ο ναός των Αγίων Αποστόλων. Βγαίνοντας από τον Λιμένα με κατεύθυνση νότια, ένας δρόμος αριστερά οδηγεί στην εκπληκτική παραλία Μακρύαμμος, αλλά και στις κατάφυτες και δυσπρόσιτες αμμουδιές του Αϊ-Γιάννη.

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160304/engine/assets_LARGE_t_183762_53767882_type13145.jpg
Λιμενάρια, το μικρό λιμάνι και τμήμα της παραλίας.

Η Χρυσή Αμμος, επίνειο της Ποταμιάς, και η Σκάλα Παναγιάς, επίνειο της ορεινής Παναγιάς, είναι οι πλέον δημοφιλείς παραλίες του νησιού με άριστη υποδομή, υπέροχες αμμουδιές, ρηχά νερά και πυκνή βλάστηση.

Απολαυστικές βουτιές

Με αφετηρία τον Λιμένα ακολουθήστε τον δυτικό οδικό άξονα που «τρέχει» παράλληλα με την ακτή, συνδέοντας τα παραθαλάσσια θέρετρα Σκάλα Ραχώνη, Σκάλα Πρίνου, Σκάλα Σωτήρος, Σκάλα Καλλιράχης και Σκάλα Μαριές με την πρωτεύουσα. Στα 35 χιλιόμετρα από τον Λιμένα, αμέσως μετά τη Σκάλα Μαριές, το πρώτο μεγάλο παραλιακό χωριό που θα συναντήσετε είναι τα Λιμενάρια. Ανάμεσα στη Σκάλα Μαριές και τα Λιμενάρια βρίσκεται η, τροπικών χρωμάτων, παραλία Τρυπητή. Είναι αμμουδερή και θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς του νησιού. Εξίσου καλή είναι και η παραλία των Μεταλλείων. Προσεγγίζεται είτε από μονοπάτι από το λιμάνι είτε από σύντομο χωμάτινο δρόμο και βρίσκεται κάτω από τα εντυπωσιακά εγκαταλειμμένα κτίρια που στέγαζαν τα γραφεία των παλιών Μεταλλείων.
Μόλις 2 χλμ. μετά τα Λιμενάρια θα βρεθείτε στο Πευκάρι με τα λευκά βράχια και την ακρογιαλιά και λίγο αργότερα στο παραλιακό θέρετρο του Ποτού.
Αξίζει να ακολουθήσετε τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο χαρακτηρισμένο παραδοσιακό χωριό Θεολόγος (8 χλμ.) όπου θα δείτε μερικά από τα ομορφότερα σπίτια της Μακεδονίας.
Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο και στεγάζεται σε παραδοσιακό διώροφο κτίριο. Συνεχίζοντας την πορεία προς Νότο, αμέσως μετά τον Ποτό θα συναντήσετε το οργανωμένο αμμουδερό ακρογιάλι του Αγίου Αντωνίου. Τα ρηχά, πεντακάθαρα νερά και οι άφθονες επιλογές για διαμονή και φαγητό καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλή.

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160304/engine/assets_LARGE_t_183762_53767886_type13145.jpg
Οι παραλίες της Θάσου είναι αμμουδερές και ως επί το πλείστον
καλύπτονται από πεύκα και πλατάνια. Στην εικόνα η παραλία του Αγ. Αντωνίου.

Στον δρόμο για Αστρίδα ξεχωρίζει η μικρότερη, μα πανέμορφη ακτή Ροσογκρεμός που διαθέτει φυσική σκιά. Αμέσως μετά ακολουθεί η εξαιρετικά δημοφιλής παραλία Ψιλή Αμμος, μια από τις καλύτερες του νησιού, μόλις 4 χιλιόμετρα από τον Ποτό.
Μετά τον Ποτό ο δρόμος στρέφεται ανατολικά διατρέχοντας για άλλους το πιο άγονο και για άλλους το πιο εντυπωσιακό σημείο του νησιού.
Στα 12 χλμ. σε μια στροφή του δρόμου ο κόλπος του Αρχάγγελου με τις δύο δελεαστικές παραλίες... ποζάρει φωτογραφικά μέσα από τις πευκοβελόνες.
Επόμενη στάση θα κάνετε στο κουκλίστικο, αλλά πολυσύχναστο αμμουδερό ακρογιάλι της Αλυκής με τα πεύκα να βυθίζουν τις ρίζες τους στο κύμα. Αφήνοντας πίσω την Αλυκή ο κεντρικός δρόμος χάνεται για λίγο στα μεσόγεια, για να ξαναδεί τη θάλασσα στο ύψος των Κοινύρων.
Η παραλία Παράδεισος είναι για πολλούς ο φυσικός παράδεισος της Θάσου.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκτεταμένη παραλία που προστατεύεται από τη νησίδα Κοίνυρα. Ολόγυρα εκτείνεται ένα πυκνό δάσος, ενώ το πιο ήσυχο κομμάτι αυτής της δημοφιλούς παραλίας είναι το μεσαίο όπου δεν έχουν πρόσβαση τα οχήματα.

http://www.cometogreece.com.gr/hightravel/images/IMAGE0022.JPG

Στο χωριό Κοίνυρα θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Από εδώ ο Λιμένας, η πρωτεύουσα της Θάσου, απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα.

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160304/engine/assets_LARGE_t_183762_53767883_type13145.jpg
Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται κτισμένο στη ράχη του δασωμένου λόφου
προσφέροντας θέα στο στενό της Θάσου και στον Λιμένα.
http://www.amazingthassos.gr/info/images/villages/aliki1.jpg
Αλυκή


Αρχαίες ιστορίες
Αν και έχουν εντοπισθεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τη Νεολιθική εποχή, ιστορικά έχουν καταγραφεί ως πρώτοι κάτοικοι του νησιού οι Θράκες. Ωστόσο πρώτοι συστηματικοί αποικιστές ήταν οι Πάριοι. Στην ευρύτερη περιοχή, όπου σήμερα αναπτύσσεται ο Λιμένας, εντοπίζεται η αρχαία πόλη της Θάσου με τα δύο ασφαλή λιμάνια της.

Σκάλες στη θάλασσα
Οπου βλέπετε το τοπωνύμιο «Σκάλα», να ξέρετε ότι είναι το επίνειο του ομώνυμου χωριού που συνήθως βρίσκεται ψηλότερα στο βουνό. Στις Σκάλες οι ψαράδες έδεναν τις βάρκες τους και άραζαν τα καΐκια με τα εφόδια. Αυτό γινόταν την εποχή που η μάστιγα της πειρατείας ταλάνιζε τις παραθαλάσσιες περιοχές και οι άνθρωποι έβρισκαν ασφάλεια στα βουνά. Από τις αρχές του 20ού αιώνα τα μεσόγεια χωριά βαθμηδόν εγκαταλείφθηκαν και οι Σκάλες συγκέντρωσαν όλη τη δραστηριότητα.
 

Βυθισμένο λατομείο

Στην Αλυκή, στην άκρη της χερσονήσου αξίζει να παρατηρήσετε τον βυθό με μάσκα, καθώς διακρίνεται ένα βυθισμένο λατομείο με λαξευτές πέτρες. Κοντά στην παραλία υπάρχουν απομεινάρια αρχαίου οικισμού, ενώ ευδιάκριτα είναι τα υπολείμματα σπουδαίας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που υπήρχε εδώ από τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Ζερμαίν Αλεξάκη, Έθνος, ταξίδι


 Ένα μαγευτικό ταξίδι στην καταπράσινη Θάσο

 Ένα μαγευτικό ταξίδι στην καταπράσινη Θάσο

Όταν κάποιος σχεδιάζει τις διακοπές του καλοκαιριού, τα γραφικά νησιά των Κυκλάδων είναι σίγουρα από τα πρώτα που του έρχονται στο μυαλό. Ωστόσο πιο μακριά από τις Κυκλάδες, αυτό το νησί του βορείου Αιγαίου με τα κρυμμένα μυστικά έχει τη δική του γοητεία.
Απέναντι από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας απλώνεται η καταπράσινη Θάσος, ένα πανέμορφο νησί με ακτές που φτάνουν τα 115 χιλιόμετρα. Ένα παρθένο νησί που υπόσχεται αξέχαστες διακοπές σε όσους αναζητούν εναλλακτικές διακοπές στην Ελλάδα. Η Θάσος χαρακτηρίζεται από πλούσιους κάμπους με ελαιόδενδρα ενώ σε όλη του την έκταση έχει ακτές, όπως τη Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, τη Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, τα Κοίνυρα, ο Παράδεισος, τη Θημωνιά, την Αλυκή, την Ψιλή Άμμο και άλλες. Το χαρακτηρίζουν «σμαραγδένιο νησί» και όχι άδικα καθώς περιτριγυρίζεται από τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου Πελάγους. Αυτό που κάνει τη Θάσο να ξεχωρίσει, επίσης, είναι το γεγονός ότι συνδυάζει το ορεινό τοπίο και τις εξωτικές παραλίες ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ιδανικό προορισμό και για οικογένειες και για ζευγάρια.
Το νησί ενδείκνυται, επιπλέον για τους φυσιολάτρες και όσους αγαπούν τις δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, θαλάσσιο σκι αλλά και παρατήρηση πουλιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα τμήμα του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερης αξίας για τα άγρια πουλιά, όπως συμβαίνει και σε αρκετές άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα ενώ αυτό το τμήμα έχει μπει σε καθεστώς παρακολούθησης από εθελοντές σχετικών οργανώσεων.
Εκτός από τις καλοκαιρινές διακοπές, η κατάφυτη Θάσος αποτελεί έναν εναλλακτικό προορισμό και την άνοιξη, καθώς είναι γεμάτη χρώματα και αρώματα που μαγεύουν τον επισκέπτη. Δεκάδες χωριά και μαγευτικές παραλίες περιμένουν τους τουρίστες να τα ανακαλύψουν ενώ οι φιλόξενοι κάτοικοι βοηθούν ακόμη περισσότερο σε αυτό. Το ταξίδι στη Θάσο αποτελεί βέβαια μια «βουτιά» στο παρελθόν και στο παρόν ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πανηγύρια που διοργανώνονται και κρατούν ζωντανή τη θρησκευτική παράδοση. Το σίγουρο είναι ότι ο παράδεισος της Θάσου θα σας εντυπωσιάσει και θα σας υπενθυμίσει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες κρυμμένοι θησαυροί που σας περιμένουν να τους εξερευνήσετε...

 thasos2

thasos3

  thasos5

Νewsbeast
5/5/2016 http://static.panoramio.com/photos/large/117083570.jpg

 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/9c/52/71/9c5271a6386c8e9ed3d99f0750445566.jpg

 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/a3/aa/8e/a3aa8e032b8b1a30a1a82d2659046527.jpg


 https://c2.staticflickr.com/6/5015/5427194187_e57b317925_b.jpg

 https://scdn3.thomascook.com/crop?imageUrl=http://magnolia.production.thomascook.io/wcms/dam/tcuk/new/peaks/destinations/Greece/Hero/1600x800/Thassoshero6.jpg&maxWidth=1200&maxHeight=0

 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/5a/0a/a7/5a0aa75f03589c98ab3463778484219a.jpg

 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/03/0b/03/030b0390b2a552d3962c6b3bff9e1721.jpg


http://static.fanpage.it/travelfanpage/wp-content/uploads/2012/07/Thassos-panorama.jpg

 http://static.fanpage.it.s3.amazonaws.com/travelfanpage/wp-content/uploads/2012/07/Thassos-Golden-Beach.jpg

 Spiaggia di Thassos

 

 Thassos – Gkiola

 

 

 http://sailbooking.gr/info/wp-content/uploads/2015/04/Thassos3.jpg


 http://static.panoramio.com/photos/large/24151726.jpg

 http://static.panoramio.com/photos/large/41010951.jpg


 http://www.discovergreece.com/~/media/images/top10/wheretogo_regions_topten/toptenregions9_northaegean/panagia-village-thasos-island-greece.ashx?w=820&h=483&crop=1

 Kekes Beach Skidia Thassos

 Kekes Beach. Skidia Thassos.

 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/77/af/74/77af7463aea754c9150e30cda48dc5b6.jpg

 http://www.tokazaviti.gr/photos/22_b.jpg


 http://www.tokazaviti.gr/photos/23_b.jpg


 http://grece-autrement.fr/index_htm_files/3173.jpg

 

 http://2.bp.blogspot.com/-DYDEcAAIByc/VAor7EJvPII/AAAAAAAACCM/cbpIVPdP-Vk/s1600/Thassos%2Bjetty%2Bfishing.jpg

 
http://4.bp.blogspot.com/-0jUhDeU53aM/UJOb3WyFp2I/AAAAAAAAVjo/0lOvYeb07PY/s640/%CE%93%CE%BB%CF%85%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B9+%CE%98%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%85+1.jpg

http://www.thassos-hotelsissy.com/photogallery/59/1422828509_2467.jpg


 http://www.wondergreece.gr/public/images/2013/05/11/kinira/20130511172602kinira1.jpg

http://grecia.de-weekend.ro/wp-content/uploads/2013/04/paradise-beach.jpg