Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Τέλη κυκλοφορίας 2018


Παράταση έως τις 5 Ιανουαρίου για τα τέλη κυκλοφορίας


Παράταση έως και τις 5 Ιανουαρίου για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2018 καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά των τελών κυκλοφορίας που οφείλουν να πληρώσουν για το 2018 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχήματων
κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ για όλα τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα που κυλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε. μέχρι 31-10-2010, ενώ για όσ;α ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε. από την 1η-11-2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο και κυμαίνονται από 0,9 έως 3,72 ευρώ ανά γραμμάριο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα.
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής των τελών, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ισόποσου των οφειλόμενων τελών, με συνέπεια ο ιδιοκτήτης να υποχρεούται να πληρώσει τα αναλογούντα τέλη εις διπλούν.

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
29/12/2017 

 

Τέλη κυκλοφορίας 2018: Τι θα πληρώσουμε φέτος

Περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ θα πληρώσουν τα ίδια τέλη κυκλοφορίας και φέτος ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Έτσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet.
Όπως αναφέρει το «Βήμα», κάθε χρόνο στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν τα τέλη κυκλοφορίας, να γίνουν πιο αναλογικά και να μην επιβαρύνονται υπέρογκα οι ιδιοκτήτες ΙΧ με οχήματα που η αξία τους έχει μειωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών.
Ωστόσο, όλα μένουν στις προθέσεις, εφόσον οι όποιες αλλαγές κόβονται από τους δανειστές, καθώς ανησυχούν ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων που τίθεται κάθε φορά.
Έτσι, αν τελικά αλλάξει κάτι φέτος, αυτό θα αφορά μόνο στους πολύτεκνους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Πάντως οι αλλαγές που εξετάζονται και θα οριστικοποιηθούν λίγες ώρες πριν την κατάθεση του Προϋπολογισμού αφορούν στα Τέλη Κυκλοφορίας των αυτοκινήτων πολύτεκνων στα οποία είναι πιθανό να υπάρξει μια μείωση της τάξης του 10-20% αλλά κάτω από αυστηρά κριτήρια (τέσσερα παιδιά, κινητήρας οχήματος πάνω από 1.929 κ.εκ., εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, κ.ά.) και αναμένεται να ωφεληθούν μόλις 2.000 ιδιοκτήτες.
Η δεύτερη πιθανή αλλαγή αφορά τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από την 1η/1/2006 έως και 31/12/2006 τα Τέλη Κυκλοφορίας των οποίων θα πρέπει να είναι μειωμένα καθώς θα πρέπει να είναι αντίστοιχα εκείνων που είχαν το 2016 τα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως τις 31/12/2005.
Ο λόγος είναι πως τα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2006 έχουν κλείσει 12 έτη από τη στιγμή που πρωτοκυκλοφόρησαν και θα πρέπει να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες του χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας. Αν η τρόικα επιτρέψει την συγκεκριμένη αλλαγή τότε θα ωφεληθούν περίπου 50.000 ιδιοκτήτες οχημάτων.
Ήδη πάντως, αρκετοί ιδιοκτήτες ΙΧ ετοιμάζονται να καταθέσουν πινακίδες για να γλιτώσουν τόσο τα τέλη κυκλοφορίας 2018 όσο και τα τεκμήρια του ίδιου έτους.

Ποια αναμένεται να είναι τα «νέα» τέλη κυκλοφορίας 2018:

Για επιβατηγά αυτοκίνητα, δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες που έχουν ταξινομηθεί έως 31/10/2010, ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας γίνεται αποκλειστικά βάσει του κυβισμού τους.
Για όσα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες ταξινομήθηκαν απο την 1η Νοεμβρίου 2010 και ύστερα, τα τέλη υπολογίζονται βάσει της εκπομπής ρύπων.
Για να προκύψει το ποσό των τελών, πολλαπλασιάζονται οι εκπομπές ρύπων με την τιμή του αντίστοιχου κλιμακίου από τον κάτωθι πίνακα.Madata
13/11/2017


 https://www.madata.gr/files/TELIKIKLOFORIAS_MADATA_731858314.jpg

Αλλαγές

Οι στόχοι των αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας είναι δύο:

-Ο πρώτος είναι να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων μεγάλου κυβισμού που έχουν θέσει τα οχήματα τους σε ακινησία λόγω των υπερβολικών τελών κυκλοφορίας, ώστε να θέσουν τα οχήματα τους σε κυκλοφορία.

-Ο δεύτερος - και πιο σημαντικός, είναι να μείνει σταθερό το ποσό της είσπραξης από τα τέλη κυκλοφορίας να παραμείνει στο 1,1 - 1,2 δις ευρώ και για τα τέλη του 2018.

Ανάμεσα στους δύο αυτούς «απαράβατους» κανόνες τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ αναζητούν ακόμη το σενάριο πάνω στο οποίο θα αλλάξουν τα τέλη κυκλοφορίας για την επόμενη χρονιά.

Δεδομένο είναι ότι τα νέα τέλη θα έχουν μια ελάφρυνση της τάξης του 10 -15% για τα ΙΧ παλαιότητας μέχρι και 10 ετών μέχρι και τα 1357 κυβικά με την αύξηση να είναι μεγαλύτερη για τα οχήματα με μεγαλύτερο κυβισμό ώστε να δοθεί ένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες που έχουν παραδώσει τις πινακίδες να θέσουν ΙΧ τους σε κυκλοφορία.

Στα νεώτερα ΙΧ με άδεια κυκλοφορίας μετά το 2010 εξετάζεται το λεγόμενο πορτογαλικό μοντέλο που συνδέει τα τέλη κυκλοφορίας με τους εκπεμπόμενους ρύπους του κάθε οχήματος. Στο σύστημα αυτό υπάρχει ένα τέλος που αφορά το όχημα με βάση τα κυβικά τους και ένα δεύτερο τέλος που αφορά τους ρύπους.
Για παράδειγμα:

-Σε οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1η/1/2007 ξεκινούν από τα 87,03 ευρώ για οχήματα με κινητήρες κάτω των 1.250 κ.εκ. τα οποία εκπέμπουν κάτω από 120 γρ. CO2.

-Σε οχήματα από 1.251 έως και 1750 κ.εκ. οι κάτοχοί τους χρεώνονται με 57,23 ευρώ για τον κυβισμό ενώ αν εκπέμπουν CO2 από 121 γρ. Έως και 180 γρ. Τότε οι κάτοχοί τους πληρώνουν 87,68 ευρώ. Δηλαδή το σύνολο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας για την συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων ανέρχεται σε 144,91 ευρώ.

Η αμέσως επόμενη κατηγορία αφορά ΙΧ με κινητήρες από 1.751 έως και 2.500 κ.εκ. Και αν εκπέμπουν από 181 έως και 250 γρ. CO2 τότε οι κάτοχοί τους πληρώνουν για ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας 304,77 ευρώ.
Περισσότεροι συντελεστές

Όταν «έτρεξαν» το σύστημα αυτό στην ελληνική αγορά που έχει ένα γερασμένο στόλο ΙΧ ( μέση ηλικία πάνω από 10 χρόνια ) οδήγησε σε ένα α αποτέλεσμα εσόδων πολύ χαμηλότερο από το 1,1 -1,2 δις ευρώ που θέλει να εισπράξει το ΥΠΟΙΚ εκτός αν οι ιδιοκτήτες καινούργιων οχημάτων είχαν υπερβολική επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας.

Στο εναλλακτικό σενάριο που έπεσε στο τραπέζι οι 11 συντελεστές που υπάρχουν σήμερα για τα τέλη κυκλοφορίας με βάση το κυβισμό να γίνουν ή 18 ή 20 ώστε η επιβάρυνση για τα καινούργια ( και αντίστοιχα η ελάφρυνση για τα παλιά ) να είναι πιο σταδιακή Για παράδειγμα στην μεσαία κλίματα από 1739 έως και 1928 κυβικά που πληρώνει σήμερα τέλη 250 ευρώ μπορεί να μπει ένας συντελεστής στα 1835 κυβικά που θα πληρώνει 255 - 260 ευρώ ώστε η επιβάρυνση να είναι κλιμακωτή.

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου ώστε να καταλογιστούν και να σταλούν στους ιδιοκτήτες των οχημάτων μέσα στον Νοέμβριο.

News247
18/9/2017

Τέλη κυκλοφορίας 2017
Έρχεται ο εξειδικευμένος υπολογισμός για κάθε όχημα


Τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής, που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών (π.χ. με αυτόματη μείωση του ύψους των τελών ανά έτος με τη χρήση σχετικού συντελεστή παλαιότητας) επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ήδη η επεξεργασία του νέου συστήματος για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας του 2018 με στόχο την υιοθέτηση και εφαρμογή «ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού του ύψους των τελών κυκλοφορίας» ώστε «να αρθούν σε μεγάλο βαθμό οι αδικίες του τρέχοντος εφαρμοζόμενου συστήματος», επισημαίνει η υφυπουργός.

Η κ. Παπανάτσιου δεν αποκλείει για φέτος και εφόσον συντρέχουν λόγοι να εξετασθεί το ενδεχόμενο να ισχύει ρύθμιση παρόμοια με την περυσινή για την πληρωμή των τελών για μέρος του έτους. Διευκρινίζει πάντως ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να προχωρήσει σε μία μόνιμη ρύθμιση για την πληρωμή των τελών ανάλογα με τον χρόνο κυκλοφορίας των οχημάτων κατ' έτος.

Η υφυπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS στην αγορά θα γίνει σε τρία κύματα και ότι εξετάζεται να εξαιρεθούν από την υποχρέωση αυτή η πώληση καπνικών προϊόντων, τα περίπτερα, τα ψιλικά καθώς και μικρά κα απομονωμένα μέρη. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου το ποσοστό κέρδους είναι ιδιαίτερα χαμηλό και το κόστος των συναλλαγών μέσω POS αναλογικά υψηλό.

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εκτός από τη σύνδεσή τους με χτίσιμο του αφορολόγητου, η Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύντομα θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τη λοταρία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υφυπουργός Οικονομικών αναφέρει: «Σε μείωση των φόρων θα προχωρήσουμε στο βαθμό που οι θεσμοί θα δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησής μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Προτεραιότητα έχει η μείωση των φόρων που θα έχει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και παράλληλα το μεγαλύτερο αποτύπωμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι πολύ νωρίς να εξειδικεύσουμε ποιοι φόροι θα είναι αυτοί, δεδομένου ότι οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί την πρότασή μας, αλλά πάντως καταρχήν εννοούμαι τους έμμεσους φόρους».

Τέλος, τονίζει ότι «δεν υπάρχει ζήτημα άλλων φορολογικών μέτρων για το παρόν πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του αφορολόγητου».

Madata
21/1/2017


Τέλη κυκλοφορίας 2017 - Νέα παράταση


Νέα παράταση έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου της προθεσμίας για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2017, έδωσε το βράδυ της Δευτέρας 9/1 το Υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι η παράταση αφορά αποκλειστικά στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και όχι στην κατάθεση πινακίδων στις εφορίες,  καθώς η προηγούμενη παράταση που δόθηκε έληξε τη Δευτέρα 9/1/2017. Οι κάτοχοι όλων των οχημάτων μπορούν να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), www.gsis.gr, τα νέα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2017, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

ΕΞΠΡΕΣ
9/1/2017


Αναρτήθηκαν στο Taxis τα τέλη κυκλοφορίας 

Αναρτήθηκαν στο Taxis τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων για το 2017, τα οποία δεν έχουν μεταβολές σε σχέση με τα περυσινά, όπως δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, στη Βουλή. Διαφορά στα τέλη θα υπάρχουν, όπως είπε η υπουργός, μόνο στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, για τα οποία θα λαμβάνεται υπόψη η πρώτη κυκλοφορία στις χώρες της ΕΕ.
Οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. θα πρέπει να εκτυπώσουν τα σχετικά έντυπα από το Taxis, αφού βρουν στην πρώτη σελίδα την ένδειξη Υπηρεσία προς Πολίτες, πατώντας «περισσότερα». Στη συνέχεια εμφανίζεται ένδειξη «Εκτύπωση Εντύπων Τελών Κυκλοφορίας και Κατάσταση Οχημάτων».

Πατήστε εδώ για να εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας

Madata
29/11/2016Αμετάβλητα τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2017 - Νέο δεδομένο η παλαιότητα για το 2018!


Αμετάβλητα παραμένουν τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2017 καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν πρόλαβε να τα αλλάξει και σύντομα θα αναρτηθούν στο Taxisnet.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία των δεδομένων για τη δημιουργία μιας εφαρμογής, που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών (π. χ με αυτόματη μείωση του ύψους των τελών ανά έτος με τη χρήση σχετικού συντελεστή παλαιότητας).

Με τον τρόπο αυτό:
-Θα καλυφθεί η ανάγκη για την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού του ύψους των τελών κυκλοφορίας.
-Θα αρθούν οι αδικίες του τρέχοντος εφαρμοζόμενου συστήματος σε μεγάλο βαθμό.
-Το νέο σύστημα θα εξυπηρετήσει τον πολιτικό στόχο, ο οποίος είναι η δικαιότερη και αντιπροσωπευτικότερη κατανομή των βαρών στους πολίτες της χώρας.
Όσον αφοράστα τέλη κυκλοφορίας για το 2017 -αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα τρέχοντα δεδομένα και οι ανάγκες της αγοράς για σταθερότητα και ασφάλεια- κρίθηκε σκόπιμο να μη γίνουν αυτή τη στιγμή βεβιασμένες τροποποιήσεις.

Στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου επισημαίνουν στο Enikonomia.gr πως η διατήρηση των ποσών στα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 θα κάνει μεγάλο κακό στην αγορά καθώς από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις γύρω από τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2018 τα οποία πλέον θα υπολογίζονται και με την παλαιότητα!

Παράλληλα η διατήρηση των υψηλών Τεκμηρίων Διαβίωσης τα οποία υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυβισμό του κινητήρα όπως επίσης και του άδικου Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης που επίσης συνδέεται με τον κυβισμό του κινητήρα θα αποτελέσουν δύο βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες στους ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Συνεπώς το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για μαζικές άρσεις ακινησίας από τους 1 εκατ. ιδιοκτήτες μάλλον θα αποτύχει ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και ο αριθμός των ιδιοκτητών που δεν θα πληρώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 και θα τα κινούν παράνομα χωρίς να έχουν περάσει επίσης από ΚΤΕΟ ή να τα έχουν ασφαλισμένα...
Πάντως οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων χρωστούν για ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας πάνω από 225 εκατ. ευρώ γεγονός που «μεταφράζεται» πως κινούνται παράνομα πάνω από 880.000 αυτοκίνητα. Μάλιστα στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως όσο το κράτος δεν επιβάλλει τα πρόστιμα που προβλέπουν οι νόμοι τόσο ο αριθμός τους θα αυξάνεται...


Μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας για 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ το... 2018!

Η ανακοίνωση του τρόπου υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας για το 2018 με βάσει όχι μόνο τον κυβισμό, τις εκπομπές CO2 αλλά και την ηλικία θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Enikonomia.gr στην διάθεσή του περισσότεροι από 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αναναμένεται να πληρώσουν χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας το 2018 εξαιτίας της ηλικίας των οχημάτων τους καθώς ο συγκεκριμένος αριθμός αφορά τα οχήματα με ηλικία άνω των 11 ετών που πλήρωσαν Τέλη Κυκλοφορίας το 2016. Μάλιστα τα 700.000 ΙΧ από το σύνολο των 1,8 εκατ. οχημάτων έχει ηλικία πάνω από 16 έτη.

Ωστόσο το πρόβλημα που έχει ήδη προκύψει σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας και με την ηλικία έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των κυκλοφορούντων παλαιών αυτοκινήτων τα οποία θα δημιουργήσουν έλλειμμα στα έσοδα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση στα Τέλη Κυκλοφορίας των καινούριων ΙΧ ή από κάποιο άλλο φόρο.

Όσον αφορά τις άρσεις ακινησιών στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως αν δεν μειωθούν τα τεκμήρια σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται οι καταναλωτές να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με αποτέλεσμα να μην αυξηθούν τα έσοδα.

Τα Τέλη Κυκλοφορίας των ΙΧ με 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως το έτος 2000:


Τα Τέλη Κυκλοφορίας των ΙΧ με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από το έτος 2001 έως το έτος 2005 ως εξής:


Τα Τέλη Κυκλοφορίας των ΙΧ με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 2006 έως 31/12/2010:


Τα Τέλη Κυκλοφορίας στα επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1.11.2010 και μετά, τα ετησίως επιβαλλόμενα τέλη κυκλοφορίας βάση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανα χιλιόμετρο):


 Αναλυτικά με πίνακες τα τέλη κυκλοφορίας του 2017


Τον επόμενο Νοέμβριο θα αρχίσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017. Όπως έχουμε αναφέρει, διπλά ωφελημένοι αναμένεται να είναι οι ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στα τέλη κυκλοφορίας 2017, καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο,
σύμφωνα με την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους και πλέον ως ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης θα λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο εκείνη της Ελλάδας, αλλά όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών από όπου έχει εισαχθεί το όχημα.
Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017.

Πηγή: enikos.gr
ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ 
 2/10/2016 

Εκτύπωση ειδοποιητηρίου 

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά, δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης προσερχόμενος σε προσυνεδριακή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. «Κάντε λίγη υπομονή. Αυτό που μπορούμε να
δεσμευθούμε είναι ότι θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά από την προηγούμενη χρονιά και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε αυτοκίνητα τα οποία δεν είχαν πάρει πινακίδες τα προηγούμενα χρόνια, φέτος να πάρουν», απάντησε σε σχετική ερώτηση.
[Μπορείτε να κατεβάστε /εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, 20:40

Θυμίζουμε ότι υπογράφηκε και προωθείται άμεσα στη Βουλή, η ρύθμιση βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας επιβατικών οχημάτων ή μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 5 Μαϊου 2016 το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τη νέα ρύθμιση: • για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα, ετησίων τελών κυκλοφορίας,
• για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα, ετησίων τελών κυκλοφορίας,
• για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31-12-2016, συν δύο δωδέκατα ετησίων τελών κυκλοφορίας.
Με την συγκεκριμένη ρύθμιση, δίνεται κίνητρο στους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους (αδυνατώντας να καταβάλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας) να προβούν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων με την καταβολή των αναλογούντων τελών, για μία μόνο φορά μέσα στο 2016.
Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 έληξε η παράταση λίγων ημερών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και την κατάθεση πινακίδων, που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου 2015, το Υπουργείο Οικονομικών.[Μπορείτε να κατεβάστε /εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Για το 2016, περισσότερα από 100.578 τέλη κυκλοφορίας για αντίστοιχο αριθμό επιπλέον οχημάτων καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενους σε σχέση με το 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι εισπράχθηκαν επιπλέον 8,283 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016. Αντιθέτως, τα οχήματα που προμηθεύτηκαν τέλη κυκλοφορίας για το 2014 (σε σχέση με το 2013), ήταν κατά 59.874 λιγότερα και υπήρξε μείωση στα δημόσια έσοδα κατά 17,227 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που προωθήθηκε με τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας αποδείχθηκε θετική για τους πολίτες και για τα δημόσια έσοδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2016 καταβλήθηκαν τέλη για 5.412.900 εκατ. οχήματα έναντι 5.312.322 εκατ. οχήματα για το έτος 2015 και 5.372.196 εκατ. για το 2014.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2015 καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων (κυρίως λόγω ανανέωσης του στόλου σε εταιρίες ενοικιάσεων και leasing, αλλά και φόβων από ιδιώτες για κούρεμα των καταθέσεών τους στις τράπεζες). Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 κυκλοφόρησαν περί τα 152.000 νέα οχήματα, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους πληρώσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016. Να σημειωθεί επίσης, ότι έως τις 8-1-2016 παραδόθηκαν 110.000 πινακίδες στην εφορία. Ανάλογος αριθμός πινακίδων είχε κατατεθεί και το 2014 στην εφορία.

Την παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου στο MEGA. "Τα δεδομένα που είχαμε έως την Τρίτη, ήταν ότι είχαν πληρωθεί τα τέλη για 4,5 εκατ. οχήματα. 'Αρα, θα δούμε τι έγινε και χθες και μέσα στην ημέρα θα ληφθεί η απόφαση για παράταση λίγων ημερών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα", ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης. [Μπορείτε να κατεβάστε /εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο επισημαίνει, ότι:

1. Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας. Η παράταση δίνεται για να αντιμετωπιστούν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μισθοδοσία κλπ.

2. Η παράταση αφορά στα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων.

3. Η πληρωμή τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει (στις τράπεζες) και μέσω διαδικτύου, χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη.

Η προθεσμία για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2016 έληγε την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015. Αν και ήταν σίγουρο ότι και φέτος θα δοθεί παράταση 1-2 ημερών, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν την Τετάρτη ότι η κατάσταση θα αξιολογηθεί έως το μεσημέρι και ενδεχομένως να μη δοθεί φέτος, για πρώτη φορά, παράταση στην προθεσμία. Θυμίζουμε ότι από το απόγευμα της Τρίτης 24 Νοεμβρίου έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα νέα σήματα τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2016. Οι κάτοχοι αυτοκινήτων - moto μπορούν να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα νέα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2016, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ, καθώς "άνοιξε" η σχετική εφαρμογή. 

Στο μεταξύ, άκρως ικανοποιητική κρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών η προσέλευση των πολιτών για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, καθώς από το 55% των υπόχρεων την παραμονή των Χριστουγέννων, το ποσοστό ανήλθε στο 85-87% το μεσημέρι της Τετάρτης 30-12-2015. Οι παράγοντες του υπουργείου θα αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση την Πέμπτη 31/12 το πρωί και ενδεχομένως να μη δοθεί φέτος, για πρώτη φορά, παράταση στην προθεσμία. Με δεδομένο μάλιστα, ότι πέρυσι καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της παράτασης τα τέλη κυκλοφορίας από μόλις 40.000 ιδιοκτήτες οχημάτων. Αν δοθεί πάντως θα είναι για 2 το πολύ ημέρες, δηλαδή έως τις 5 Ιανουαρίου 2016. Να σημειωθεί ότι σε ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας (δηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο ώστε να σπεύσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσου τα τέλη).

Όσον αφορά στις καταθέσεις πινακίδων στις εφορίες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου η κατάθεση των πινακίδων και η ακινησία των οχημάτων για να μην καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας και φόροι θα γίνει εφέτος από περίπου 107.000 ιδιοκτήτες, σχεδόν όσους και πέρυσι. Από το 2009, το ζήτημα της κατάθεσης πινακίδων πήρε έντονους αυξητικούς ρυθμούς και το χειρότερο έτος ήταν το 2013, όταν τέθηκαν σε ακινησία 318.497 οχήματα.

Θυμίζουμε ότι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 έχουν μεταβληθεί, σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη έως και την 31 Δεκεμβρίου 2015, διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο ισόποσο με την αξία των αρχικών τελών εις διπλούν. Δείτε πιο κάτω τους πίνακες με τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας.

Πληρωμή με το μήνα - Μείωση έως 50% το 2017

Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται και είναι αρκετά πιθανό να κατατεθεί τροπολογία για την ανά μήνα πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή ανά τρίμηνο (πχ τους καλοκαιρινούς μήνες). Βεβαίως κάτι ανάλογο είχε ανακοινωθεί και πέρυσι, χωρίς τελικά να εφαρμοστεί. Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών , για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 εξετάζεται μείωση έως και 50% , με μία ταυτόχρονη αύξηση της τιμής της βενζίνης της για 1-3 λεπτά.  Σημειώνουν επίσης πως περίπου 700.000 αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ το 20% των οχημάτων, περίπου 800.000 αυτοκίνητα, έχουν δηλωθεί για απόσυρση.

Θυμίζουμε ότι οι πολίτες (περίπου 5.370.000 κάτοχοι οχημάτων), είτε με τον κωδικό τους για το TAXISnet είτε με τον ΑΦΜ τους, μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία ή μέσω web banking (ώστε να αποφύγουν τις ουρές). Σημειώνεται ότι αρκετές τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα  μέσω  web banking της εύρεσης του κωδικού πληρωμής από την ΓΓΠΣ η οποία συμπληρώνεται αυτόματα στα ανάλογα πεδία κατά την πληρωμή. Ο κάτοχος του λογαριασμού πρέπει να γνωρίζει μόνο τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Επιπλέον, όπως και πέρυσι, θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο στις τράπεζες, δίνοντας τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας τους. Ο οδηγός θα πρέπει να έχει πάντα στο αυτοκίνητό του την απόδειξη, που ουσιαστικά αντικαθιστά το σήμα. Όσοι δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2015 θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο στο διπλάσιο. Οι παραβάτες θα εντοπίζονται από τη ΓΓΠΣ με διασταυρώσεις και θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά το πρόστιμο μέσω TAXISnet.

Η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας λήγει την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015.

Σημειώνουμε ότι η πληρωμή του φόρου πολυτελείας για τα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών έχει περιληφθεί στη φορολογική δήλωση του 2015.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως έγινε και το 2015  έτσι και για το 2016,  τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα αναρτηθούν στο αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι οχημάτων (ΙΧ- ΜΟΤΟ)  δεν θα λάβουν κατά την πληρωμή των τελών το γνωστό αυτοκόλλητο παρά μία απόδειξη ότι κατεβλήθησαν τα τέλη κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι παράταση μέχρι τις 5 Ιανουαρίου δόθηκε πέρυσι (2015) από το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για την κατάθεση πινακίδων.

110.000 κατέθεσαν πινακίδες για το 2015Εντω μεταξύ πάνω από 110.000 ιδιοκτήτες κατάθεσαν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας  των οχημάτων τους έως και τις 5-1-2015. Σημειώνεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί από το 2010.
Για το 2015 δόθηκε παράταση έως τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015 για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας  και την κατάθεση πινακίδων.

Δικαιολογητικά κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας
Οι  ιδιοκτήτες οχημάτων που επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία , θα πρέπει να το πράξουν έως την Πέμπτη 31-12-2015, προσκομίζοντας παράλληλα και τα κάτωθι δικαιολογητικά:

'Αδεια κυκλοφορίας του οχήματος
Πινακίδες Κυκλοφορίας
Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ.
Αντίγραφο του εντύπου Ε9 ώστε να αποδεικνύεται πως έχετε θέση στάθμευσης.
Αποδεικτικό καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας του 2015
Αστυνομική ταυτότητα

Επιπλέον, στην αρμόδια ΔΟΥ (εφορία) θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν τα:

Επώνυμο ή επωνυμία
Όνομα
Όνομα πατρός
Επάγγελμα
ΑΦΜ
Διεύθυνση κατοικίας
Αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου
Είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ)
Τόπος ακινησίας
Περιφέρεια αστυνομικού τμήματος
Ημερομηνία έναρξης ακινησίας
Λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες μπορούν να τα μετακινούν  2 ημέρες τον μήνα, πληρώνοντας ημερήσια τέλη 1,9 ευρώ. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον προϊστάμενο της αρμόδιας εφορίας (ΔΟΥ), αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,9 ευρώ για κάθε ημέρα. Η ειδική πινακίδα είναι από χαρτόνι και έχει το διακριτικό «Μ». Οι ειδικές πινακίδες χορηγούνται για συγκεκριμένη χρήση και ειδικότερα προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα για επισκευή, για πώληση ή απλώς για δοκιμή.

Επίσης παρατείνεται μέχρι 31-12-2016 η προθεσμία (λήγει 31-12-2015) κατάθεσης της αίτησης επιστροφής της διαφοράς του τέλους ταξινόμησης σε περίπτωση αντικατάστασης αποσυρόμενου της κυκλοφορίας επιβατικού ή φορτηγού αυτοκινήτου κ.λπ.

Η τροπολογία και οι πίνακες με τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2016:[Δείτε στο τέλος του άρθρου τους πίνακες με τα παλαιά τέλη κυκλοφορίας (2015) που καταργούνται].

Με την προτεινόμενη διάταξη, αναπροσαρμόζονται τα τέλη κυκλοφορίας ώστε για παλαιότερα οχήματα να είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που θα καταβάλλουν τα πιο καινούργια, που είναι και υψηλότερης εμπορικής αξίας, ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών. Με την προτεινόμενη διάταξη επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας και στα υβριδικά αυτοκίνητα οχήματα και υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες που εκποιούνται από το Δημόσιο ή τον Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε και τίθενται από τους αγοραστές σε κυκλοφορία ως ιδιωτικής χρήσης, ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών.
Με την προτεινόμενη διάταξη επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας και στα υβριδικά ΕΙΧ αυτοκίνητα καθώς και στις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής χρήσης άνω των 1548 κ.εκ, ώστε να είναι δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών.

Διαβάστε περισσότερα για τα νέα τέλη κυκλοφορίας 2016 - Η τροπολογία


Αυτοκίνητα οχήματα ιδιωτικής χρήσης 

α) Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31.10.2010 και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών, ως εξής: 

1. Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα έως το έτος 2000
Κατηγορία Κυλινδρισμός κινητήρα (κυβ. εκατ.)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας   (σε Ευρώ)
Α'   Έως 300   22 ευρώ
Β'   301-785   55 ευρώ
Γ'  786-1.071  120 ευρώ
Δ' 1.072-1.357  135 ευρώ
Ε'  1.358-1.548  225 ευρώ
ΣΤ' 1.549-1.738  250 ευρώ
Ζ'  1.739-1.928  280 ευρώ
Η'  1.929-2.357  615 ευρώ
Θ' 2.358-3.000  820 ευρώ
Γ 3.001-4.000 1.025 ευρώ 
Κ'   4.001 και άνω 1.230 ευρώ
 
2. Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από το έτος 2001 έως το έτος 2005
Κατηγορία Κυλινδρισμός κινητήρα Ετήσια τέλη κυκλοφορίας (σε Ευρώ)
Α'  Έως 300     22 ευρώ
Β'  301-785   55 -//-
Γ'  786-1.071  120 -//-
Δ'  1.072-1.357  135 -//-
Ε' 1.358-1.548  240 -//-
ΣΤ' 1.549-1.738  265 -//-
Ζ' 1.739-1.928  300 -//-
Η'  1.929-2.357  630 -//-
Θ' 2.358-3.000  840 -//-
I' 3.001-4.000 1.050 -//-
Κ' 4.001 και άνω 1.260 -//-

3. Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από το έτος 2006 και μετά


Κατηγορία Κυλινδρισμός κινητήρα Ετήσια τέλη κυκλοφορίας (σε Ευρώ)
Α'    Έως 300   22 ευρώ
Β'    301- 785   55 -//-
Γ'   786-1.071  120 -//-
Δ'  1.072-1.357  135 -//-
Ε'  1.358-1.548  255 -//-
ΣΤ'  1.549-1.738  280 -//-
Ζ'  1.739-1.928  320 -//-
Η'  1.929-2.357  690 -//-
Θ'  2.358-3.000  920 -//-
I'  3.001-4.000 1.150 -//-
Κ'  4.001 και άνω 1.380 -//-
β) Επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1-11-2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανα χιλιόμετρο).
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (γρμ. ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
C02 ανα χιλιόμετρο) C02 (σε ευρώ)
0-90     0
91-100     0,90 ευρώ
101-120 0,98 ευρώ
121-140 1,20 ευρώ
141-160 1,85 ευρώ
161-180 2,45 ευρώ
181-200 2,78 ευρώ
201-250 3,05 ευρώ
'Ανω των 251 3,72 ευρώ 

Υβριδικά
«Τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.549 κ.εκ., που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης κυλινδρισμού κινητήρα από 1.549 κ.εκ. και άνω, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, τα Τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο 60% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων «Οι υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.549 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησης τους στην Ελλάδα, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Για τις υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα από 1.549 κ.εκ. και άνω, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησης τους στην Ελλάδα, τα Τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο 60% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.».

Τα παλαιά τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων για το 2015:

Από   51 κ.ε. μέχρι  300 κ.ε.   22 ευρώ
Από  301 κ.ε. μέχρι  785 κ.ε.    55 ευρώ
Από  786 κ.ε. μέχρι 1.071 κ.ε.  120 ευρώ
Από 1.071 κ.ε. μέχρι 1.357 κ.ε.  135 ευρώ
Από 1.358 κ.ε. μέχρι 1.548 κ.ε.  240 ευρώ
Από 1.549 κ.ε. μέχρι 1.738 κ.ε.  265 ευρώ
Από 1.739 κ.ε. μέχρι 1.928 κ.ε.  300 ευρώ
Από 1.929 κ.ε. μέχρι 2.357 κ.ε.  660 ευρώ
Από 2.358 κ.ε. μέχρι 3.000 κ.ε.  880 ευρώ
Από 3.001 κ.ε. μέχρι 4.000 κ.ε. 1.000 ευρώ
Από 4.001 κ.ε. και άνω          1.320 ευρώ
Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2009 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.) -
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:
  0 - 100  γρ./χλμ.  - ευρώ
101 - 120  γρ./χλμ. 0,90 ευρώ
121 - 140  γρ./χλμ. 1,10 ευρώ
141 - 160  γρ./χλμ. 1,70 ευρώ
161 - 180  γρ./χλμ. 2,25 ευρώ
181 - 200  γρ./χλμ. 2,55 ευρώ
201 - 250  γρ./χλμ. 2,80 ευρώ
'Ανω των 251 γρ./χλμ. 3,40 ευρώ
Σημαντική επισήμανση της ΓΓΠΣ του Υπ. Οικονομικών σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας
Αναφορικά με τα έντυπα Τελών Κυκλοφορίας 2015 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 3-11-2014 ότι,"στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών δημιουργούνται ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας, για τον Α.Φ.Μ. κάθε συνιδιοκτήτη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάκτηση μέσω διαδικτύου και η πληρωμή τους από αυτόν που το επιθυμεί. Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται μόνο από τον έναν συνιδιοκτήτη και τούτο διότι, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν, τα τέλη κυκλοφορίας είναι αδιαίρετα. Επισημαίνεται ότι, τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργούνται ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για κάθε συνιδιοκτήτη ξεχωριστά, κάτι που ήταν ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια όταν η αποστολή τους γίνονταν ταχυδρομικά" καταλήσει η ανακοίνωση της ΓΓΠΣ.


Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε / εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων 2016
Express.gr  
24/9/16-20:40

Τέλη κυκλοφορίας 2017: Τι θα αλλάξει από φέτος. Τι θα πληρώσουμε

Τα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ 

Καταργήθηκε το μέτρο της απόσυρσης
Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η αγορά αυτοκινήτου έπειτα από τις ριζικές αλλαγές αναφορικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης, αλλά και την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης.


Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων βαίνουν μειούμενες και αυτό δεν έχει να κάνει μόνον με τις προαναφερθείσες αιτίες, αλλά και από το γεγονός ότι δεν δόθηκε ένα ικανό χρονικό διάστημα για να τεθούν ομαλά σε εφαρμογή τα νέα μέτρα.

Οπότε, η στάση αναμονής από το καταναλωτικό κοινό είναι δεδομένη, ακόμη και στην αγορά των εταιρικών πωλήσεων όπου και εκεί προκλήθηκαν... αναταράξεις μετά το άλμα από το 30% στο 80% του συντελεστή της φορολόγησης των μισθωμάτων.


Σε ό,τι έχει να κάνει με τα τέλη ταξινόμησης, από 1ης Ιουνίου 2016 που ουσιαστικά έχει πάψει να ισχύει το μέτρο της απόσυρσης, κριτήριο για τον υπολογισμό των τελών ταξινόμησης είναι η λιανική τιμή προ φόρων, αλλά και οι εκπομπές ρύπων ενός αυτοκινήτου και όχι ο κυβισμός του κινητήρα όπως ίσχυε. Στις αξιοσημείωτες αλλαγές και η κατάργηση του φόρου πολυτελείας, η απαλλαγή των υβριδικών κατά 50% από το τέλος ταξινόμησης και πλήρης απαλλαγή μόνον των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με πρόσφατη τροπολογία γίνεται ευνοϊκότερη η φορολόγηση των τελών ταξινόμησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με προδιαγραφές ρύπων Euro 5 (δεν ισχύουν επιβαρύνσεις), ενώ καμία απολύτως διαφοροποίηση δεν υπάρχει στα πιο ρυπογόνα (Euro 4 και παλαιότερα).

Πώς διαμορφώνονται τα νέα τέλη ταξινόμησης

Με τα νέα δεδομένα για να καθορισθεί ο τελικός συντελεστής των τελών ταξινόμησης συνυπολογίζονται και οι ρύποι και με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται απομείωση των συντελεστών κατά 5% για ρύπους έως 100 γρ./χλμ. και αυξήσεις από 10% έως 60% για ρύπους από 121 γρ./χλμ. και άνω. Στην περίπτωση των Ι.Χ. με ρύπους από 101-120 γρ./χλμ. δεν προβλέπεται καμία αυξομείωση στον συντελεστή.

Με βάση τα παραπάνω οι τελικοί συντελεστές των τελών ταξινόμησης διαμορφώνονται ως εξής:

Για Ι.Χ. φορολογητέας αξίας έως 14.000 ευρώ ο συντελεστής είναι στο 3,8% (532 ευρώ) για αυτοκίνητα με εκπομπές ρύπων έως 100 γρ./χλμ., 4% (560 ευρώ) για ρύπους 101-120 γρ./χλμ., 4,4% (616 ευρώ) για ρύπους 121-140 γρ./χλμ.
Για Ι.Χ. φορολογητέας αξίας από 14.001-17.000 συντελεστής από 7,60% έως 16% (τέλη από 1.064 έως 2.720 ευρώ).
Για Ι.Χ. φορολογητέας αξίας 17.001-20.000 ευρώ συντελεστής από 15,2% έως 32% (τέλη από 2.584 έως 6.400 ευρώ).
Για Ι.Χ. φορολογητέας αξίας 20.001-25.000 ευρώ συντελεστής 22,8% έως 48% (τέλη από 4.520 έως 12.000).
Για Ι.Χ. φορολογητέας αξίας 25.001 ευρώ (και άνω) συντελεστής από 30,4% έως 64%.( τέλη από 7.600 έως 16.000 ευρώ).


Ποια αυτοκίνητα ακριβαίνουν ποια φθηναίνουν

Επειτα από τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, τα αυτοκίνητα με αξία λιανικής προ φόρων έως 14.000 ευρώ και με μικρούς οικονομικούς κινητήρες είναι εκείνα που ευνοούνται, καθώς τα τέλη ταξινόμησης είναι μικρότερα ακόμη και από το καθεστώς της απόσυρσης. Και αναφερόμαστε σε αυτοκίνητα πόλης με κινητήρες έως 1.200 κ.εκ. και τιμές πώλησης έως 14.000 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν στην αμέσως επόμενη κατηγορία, σε φορολογητέες αξίες από 14.001 έως 17.000 ευρώ, όπου τα τέλη ταξινόμησης ξεκινούν από τα 1.064 και φθάνουν κατ΄ ελάχιστο τα 2.720 ευρώ, καθώς δύναται να αυξηθούν πολύ περισσότερο εάν οι κινητήρες εκπέμπουν άνω των 120 γραμμαρίων CO2, ενώ ένα επιπλέον αξεσουάρ (π.χ. ηλιοροφή) μπορεί να απογειώσει το κόστος με την αλλαγή της κλίμακας. Εδώ μιλάμε για την κατηγορία των μικρομεσαίων με κινητήρες από 1.200 έως 1.600 κ.εκ. και αξίες λιανικής από 15.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, καθώς παρατηρούμε μια αύξηση τιμών άνω των 500 ευρώ.

Περνώντας στην επόμενη κατηγορία όπου επιβάλλεται τέλος ταξινόμησης 16% και αφορά αυτοκίνητα με αξίες λιανικής προ φόρων από 17.001 έως 20.000 ευρώ, παρατηρούμε αυξήσεις στις τιμές λιανικής με μια διακύμανση από 1.500 έως και πάνω από 2.000 ευρώ. Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις ΙΧ με τιμές λιανικής άνω των 20.000 ευρώ.

Από εκεί και πάνω (αξίες προ φόρων άνω των 20.001 ευρώ) υπάρχουν αυξήσεις πάνω από 3.000 ευρώ σε σχέση με τις τιμές της απόσυρσης, ενώ από 7.000 ευρώ και άνω είναι η επιβάρυνση στην κατηγορία των ΙΧ με αξία λιανικής προ φόρων 25.001 ευρώ.

Οι διαφοροποιήσεις

Αυτές είναι οι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις με τα νέα δεδομένα και είναι ξεκάθαρο ότι πριμοδοτούνται τα φθηνά με μέτριο εξοπλισμό και μικρούς κινητήρες ΙΧ (μειώσεις 200-500 ευρώ), ενώ στα πιο ακριβά αυτοκίνητα που οι τιμές τους ξεκινούν από τα 15.000 ευρώ έχουμε αυξήσεις τουλάχιστον 500 ευρώ.

Όπως και να έχει όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που οι εδώ αντιπροσωπείες έχουν απορροφήσει τις όποιες αυξήσεις διατηρώντας τον τιμοκατάλογο στα επίπεδα της εποχής της απόσυρσης, για συγκεκριμένο όμως αριθμό και τύπο αυτοκινήτων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
1/8/2016


 

 Σε ποια ΙΧ αυξάνονται τα τέλη: Όλες οι αλλαγές

Καταργήθηκε το μέτρο της απόσυρσηςΡιζικές αλλαγές φέρνει στην αγορά αυτοκινήτου ο νέος τρόπος υπολογισμού στα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ αλλά και η κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης.

Η κατάργηση του μέτρο από 1ης Ιουνίου έφερε αλλαγές στην κλίμακα τελών. Κριτήριο για τον υπολογισμό των νέων τελών είναι η λιανική τιμή του οχήματος, προ φόρων, αλλά και οι εκπομπές ρύπων ενός αυτοκινήτου. Ενώ καταργείται ο υπολογισμός βάσει του κυβισμού του οχήματος.

Επιπλέον, καταργείται ο φόρος πολυτελείας, η απαλλαγή των υβριδικών κατά 50% από το τέλος ταξινόμησης και πλήρης απαλλαγή μόνον των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πώς θα διαμορφωθούν στο εξής τα τέλη ταξινόμησης

Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται απομείωση των συντελεστών κατά 5% για ρύπους έως 100 γρ./χλμ. και αυξήσεις από 10% έως 60% για ρύπους από 121 γρ./χλμ. και άνω. Στην περίπτωση των Ι.Χ. με ρύπους από 101-120 γρ./χλμ. δεν προβλέπεται καμία αυξομείωση στον συντελεστή.
Οι νέοι συντελεστές των τελών ταξινόμησης διαμορφώνονται ως εξής:

Για Ι.Χ. φορολογητέας αξίας έως 14.000 ευρώ ο συντελεστής είναι στο 3,8% (532 ευρώ) για αυτοκίνητα με εκπομπές ρύπων έως 100 γρ./χλμ., 4% (560 ευρώ) για ρύπους 101-120 γρ./χλμ., 4,4% (616 ευρώ) για ρύπους 121-140 γρ./χλμ.

Για Ι.Χ. φορολογητέας αξίας από 14.001-17.000 συντελεστής από 7,60% έως 16% (τέλη από 1.064 έως 2.720 ευρώ).

Για Ι.Χ. φορολογητέας αξίας 17.001-20.000 ευρώ συντελεστής από 15,2% έως 32% (τέλη από 2.584 έως 6.400 ευρώ).

Για Ι.Χ. φορολογητέας αξίας 20.001-25.000 ευρώ συντελεστής 22,8% έως 48% (τέλη από 4.520 έως 12.000).

Για Ι.Χ. φορολογητέας αξίας 25.001 ευρώ (και άνω) συντελεστής από 30,4% έως 64%.( τέλη από 7.600 έως 16.000 ευρώ).


NEWS
1/8/2016
Πώς θα πληρώνετε τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας-Παραδείγματα

Την εγκύκλιο που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης για την αναλογική πληρωμή τελών κυκλοφορίας εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Προβλέπει ανάμεσα σε άλλα το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει. Επίσης προβλέπει άρση ακινησίας μόνο για έναν ή τρεις μήνες καθώς και για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Ειδικότερα:

• Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

• Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

• Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού(31.12.2016), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι επιλογές αυτές είναι δεσμευτικές και δεν παρέχεται άλλη επιλογή πέραν αυτών που αναγράφονται στη διάταξη.

Ταυτόχρονα, η ΓΓΔΕ αναφέρει πως για τον υπολογισμό του ποσού λογίζεται ο μήνα που γίνεται η άρση της ακινησίας. Και πληρώνεται ολόκληρος ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης της ακινησίας, ενώ παραθέτει παραδείγματα για τον τρόπο υπολογισμού του ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν οι οδηγοί.

Παράδειγμα 1:

• Για επιβατικό ΙΧ 1000 κ.εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2016:

• για 1 μήνα, τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120€x(2/12)=20€.

• για 3μήνες, τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 120€x(4/12)=40€.

• για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2016, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120€x(7/12)+120€x(2/12)=70€+20€=90€.

Παράδειγμα 2:

Για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100γρ CO2/χλμ , τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι : 100x 0,90=90 €. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2016:

• για 1 μήνα τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90€ x (2/12)=15 €

• για 3μήνες τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 90€x (4/12)=30€

• για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2016, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 90€x [(7/12) + (2/12)]=90€x(9/12)= 67,5 €

Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια ΔΟΥ, από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο, γίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων ή μη επιστροφής αυτών στη ΔΟΥ, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 1 έχει καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών (40€) και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες ) του οχήματος εμπρόθεσμα (τελευταία εργάσιμη του τριμήνου), τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 120€ x2=240€.


ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
27/6/2016Τι αλλάζει  στη φορολόγηση των ΙΧ αυτοκινήτων

Εγκύκλιος:
Ακριβότερα έως και 10% τα οχήματα αξίας άνω των 17.000 ευρώ - Μικρές αυξομειώσεις για τα φθηνότερα

Από σήμερα, 1η Ιουνίου 2016, τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα φορολόγησης των ΙΧ αυτοκινήτων και των λοιπών
οχημάτων που προβλέπει ο νόμος 4389/2016, ενώ καταργείται ο ειδικός φόρος πολυτελείας που επιβαλλόταν στα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι αλλαγές στη φορολογία θα οδηγήσουν σε αυξήσεις έως και 10% των λιανικών τιμών των αυτοκινήτων αξίας άνω των 17.000 ευρώ, ενώ για τα φθηνότερα οχήματα επέρχονται μικρές αυξομειώσεις τιμών.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο (ΔΕΥΚΥ/Γ1082467ΕΞ/31.5.2016) του υπ. Οικονομικών, για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης λαμβάνεται πλέον υπόψη η λιανική τιμή πώλησης προ φόρων, βάσει τιμοκαταλόγων, οι οποίοι υποβάλλονται στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή από τους επίσημους αντιπροσώπους/διανομείς αυτοκινήτων, αντί της τιμής χονδρικής πώλησης.Παράλληλα, ορίζονται νέοι συντελεστές για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων οι οποίοι κυμαίνονται από 4% ως 32%, ανάλογα με τη φορολογητέα αξία τους και καταργείται το κριτήριο του κυλινδρισμού του κινητήρα, ενώ οι εν λόγω συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) που πληρούν εκ κατασκευής τα αυτοκίνητα οχήματα. 
Επισημαίνεται ότι για τα επιβατικά αυτοκίνητα που πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές του αμέσως προηγούμενου από το ισχύον, ως προς την ταξινόμηση, ευρωπαϊκού πρότυπου εκπομπών ρύπων (Euro), αυξάνονται κατά 50%, ενώ για όσα δεν πληρούν τις νέες προδιαγραφές και δεν είναι συμβατικής τεχνολογίας, οι εν λόγω συντελεστές αυξάνονται κατά 200% και κατά 500% για τα συμβατικής τεχνολογίας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
1/6/2016


Πώς υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ, κυρίως μεγάλου κυβισμού, οι οποίοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων
τους εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν δει την αξία του αυτοκινήτου
να έχει σχεδόν μηδενιστεί επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με την παροχή της δυνατότητας πληρωμής τελών κυκλοφορίας "με το μήνα". Πρόκειται όμως για μια δυνατότητα που θα δίνεται μόνο μια φορά το χρόνο προκειμένου να μην κινδυνεύσουν με κατάρρευση τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας λόγω του κινδύνου αξιοποίησης της σχετικής δυνατότητας και από κατόχους μεσαίων και μικρών ΙΧ ή του δεύτερο αυτοκινήτου της οικογένειας.

Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη που πρόκειται να έρθει σύντομα στη Βουλή (πάντως όχι αργότερα από το τέλος Μαΐου) οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να άρουν την ακινησία του οχήματός τους:

-για διάστημα ενός μήνα καταβάλλοντας όμως τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, δηλαδή για δυο μήνες. Στην πράξη, ο φορολογούμενος θα μπορεί να παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του στις 15 Ιουλίου, να το χρησιμοποιήσει έως και τις 15 Αυγούστου και να καταθέσει εκ νέου τις πινακίδες. Μάλιστα, θα χρεωθεί το 1/12 του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης που αντιστοιχεί στο αυτοκίνητό του.

-για διάστημα τριών μηνών καταβάλλοντας όμως τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά του, ενώ θα "χρεωθεί" το τεκμήριο που αντιστοιχεί στα 3/12 του έτους.
-για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους αλλά με προσαύξηση 2/12 των ετήσιων τελών, καταβάλλοντας δηλαδή τέλη για δυο μήνες παραπάνω από αυτούς που απομένουν έως το τέλος του έτους. Έτσι φορολογούμενος που παίρνει πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας στις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους θα πρέπει να καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας για έξι μήνες, δηλαδή το 50% των ετήσιων τελών αλλά θα χρεωθεί με το 25% του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ΙΧ 2.300 κυβικών που πρωτοκυκλοφόρησε το 2009, στο οποίο αντιστοιχούν ετήσια τέλη 1.150 ευρώ.

Ο φορολογούμενος θα μπορεί να παραλάβει τις πινακίδες:
- για έναν μήνα καταβάλλοντας 192 ευρώ (2/12 των ετήσιων τελών)
-για τρείς μήνες καταβάλλοντας 383 ευρώ (4/12 των ετήσιων τελών)
-έως το τέλος του έτους. Αν οι πινακίδες παραληφθούν στις αρχές Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν τέλη 767 ευρώ (8/12 των ετήσιων τελών).

capital 
27/5/2016Ξεκινούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα για άρση ακινησίας

Μετά τη χθεσινή δημοσίευση του ΦΕΚ, θα δοθεί η δυνατότητα σε πολίτες να πάρουν πίσω για έναν μήνα, για ένα τρίμηνο ή έως το
τέλος του έτους τις πινακίδες τους καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας αναλογικά με τους μήνες κυκλοφορίας και ένα μικρό «καπέλο».


Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τις πινακίδες τους για διάστημα:

- Ενός μήνα καταβάλλοντας τα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, για Ι.Χ. στο οποίο αντιστοιχούν ετήσια τέλη 640 ευρώ, θα μπορεί ο ιδιοκτήτης του να ανακτήσει τις πινακίδες του για έναν μήνα καταβάλλοντας 107 ευρώ.

- Τριών μηνών, καταβάλλοντας τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

- Υπόλοιπο διάστημα έως το τέλος του έτους, καταβάλλοντας τα δωδέκατα που απομένουν έως τότε συν 2/12. Στο παράδειγμα του Ι.Χ. με τέλη 640 ευρώ, αν ο ιδιοκτήτης του θελήσει να παραλάβει τις πινακίδες του τον Ιούλιο, θα πρέπει να καταβάλει (6 συν 2 ή 8 δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας), 427 ευρώ.

Η ανάληψη των πινακίδων θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συγκεκριμένη απόφαση έχει στόχο να διευκολύνει τους πολίτες που λόγω οικονομικών δυσκολιών έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους και επιθυμούν να τις παραλάβουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
13/5/2016


 Αναλογική καταβολή τελών

Η κυβέρνηση προχωρά -όπως αναμενόταν- στο μέτρο της αναλογικής καταβολής των τελών κυκλοφορίας.

Με τη ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσαν στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ιδιοκτήτες επιβατικών οχημάτων ή μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης που είναι σε ακινησία και αδυνατούν να καταβάλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας μπορούν να κάνουν άρση της ακινησίας ανάλογα με τη χρήση και για όσο διάστημα επιθυμούν καταβάλλοντας τα τέλη που αναλογούν.

Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει:

♦ για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός καταβάλλονται τα δύο δωδέκατα του ποσού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας τα οποία αναλογούν στο όχημα.
♦ για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα.
♦ για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και έως το τέλος του έτους καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31-12-2016, συν δύο δωδέκατα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
8/5/2016Επιστροφή πινακίδων ΙΧ με καταβολή μέρους από τα τέλη κυκλοφορίας 2016

Με την καταβολή ενός μέρους από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας του 2016 οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων θα μπορούν να παραλάβουν
τις πινακίδες του αυτοκινήτων τους, τις οποίες κατέθεσαν στα τέλη του 2015 γα να αποφύγουν την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και του φόρου πολυτελείας. Σχετική διάταξη νόμου έχει επεξεργασθεί το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, με στόχο σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία θα προβλέπει ανάκτηση πινακίδων:

- Για ένα μήνα, με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

- Για τρεις μήνες, με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε τέσσερα δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

- Για το υπόλοιπο του έτους, καταβάλλοντας τέλη που αντιστοιχούν στον αριθμό των μηνών που απομένουν με προσαύξηση δύο μηνών δια 12.

Η τροπολογία και οι πίνακες με τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2016:

 
Με την προτεινόμενη διάταξη, αναπροσαρμόζονται τα τέλη κυκλοφορίας ώστε για παλαιότερα οχήματα να είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που θα καταβάλλουν τα πιο καινούργια, που είναι και υψηλότερης εμπορικής αξίας, ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών.
Με την προτεινόμενη διάταξη επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας και στα υβριδικά αυτοκίνητα οχήματα και υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες που εκποιούνται από το Δημόσιο ή τον Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε και τίθενται από τους αγοραστές σε κυκλοφορία ως ιδιωτικής χρήσης, ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών.
Με την προτεινόμενη διάταξη επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας και στα υβριδικά ΕΙΧ αυτοκίνητα καθώς και στις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής χρήσης άνω των 1548 κ.εκ, ώστε να είναι δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών.Διαβάστε περισσότερα για τα νέα τέλη κυκλοφορίας 2016 - Η τροπολογία

Αυτοκίνητα οχήματα ιδιωτικής χρήσης 

α) Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31.10.2010 και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών, ως εξής: 

1. Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα έως το έτος 2000
Κατηγορία Κυλινδρισμός κινητήρα (κυβ. εκατ.)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας   (σε Ευρώ)

Α'   Έως 300   22 ευρώ
Β'   301-785   55 ευρώ
Γ'  786-1.071  120 ευρώ
Δ' 1.072-1.357  135 ευρώ
Ε'  1.358-1.548  225 ευρώ
ΣΤ' 1.549-1.738  250 ευρώ
Ζ'  1.739-1.928  280 ευρώ
Η'  1.929-2.357  615 ευρώ
Θ' 2.358-3.000  820 ευρώ
Γ 3.001-4.000 1.025 ευρώ 
Κ'   4.001 και άνω 1.230 ευρώ
 
2. Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από το έτος 2001 έως το έτος 2005
Κατηγορία Κυλινδρισμός κινητήρα Ετήσια τέλη κυκλοφορίας (σε Ευρώ)

Α'  Έως 300     22 ευρώ
Β'  301-785   55 -//-
Γ'  786-1.071  120 -//-
Δ'  1.072-1.357  135 -//-
Ε' 1.358-1.548  240 -//-
ΣΤ' 1.549-1.738  265 -//-
Ζ' 1.739-1.928  300 -//-
Η'  1.929-2.357  630 -//-
Θ' 2.358-3.000  840 -//-
I' 3.001-4.000 1.050 -//-
Κ' 4.001 και άνω 1.260 -//-

3. Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από το έτος 2006 και μετά


Κατηγορία Κυλινδρισμός κινητήρα Ετήσια τέλη κυκλοφορίας (σε Ευρώ)

Α'    Έως 300   22 ευρώ
Β'    301- 785   55 -//-
Γ'   786-1.071  120 -//-
Δ'  1.072-1.357  135 -//-
Ε'  1.358-1.548  255 -//-
ΣΤ'  1.549-1.738  280 -//-
Ζ'  1.739-1.928  320 -//-
Η'  1.929-2.357  690 -//-
Θ'  2.358-3.000  920 -//-
I'  3.001-4.000 1.150 -//-
Κ'  4.001 και άνω 1.380 -//-
β) Επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1-11-2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανα χιλιόμετρο).
 

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (γρμ. ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
C02 ανα χιλιόμετρο) C02 (σε ευρώ)
0-90     0
91-100     0,90 ευρώ
101-120 0,98 ευρώ
121-140 1,20 ευρώ
141-160 1,85 ευρώ
161-180 2,45 ευρώ
181-200 2,78 ευρώ
201-250 3,05 ευρώ
'Ανω των 251 3,72 ευρώ 

Υβριδικά
«Τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.549 κ.εκ., που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης κυλινδρισμού κινητήρα από 1.549 κ.εκ. και άνω, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, τα Τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο 60% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων «Οι υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.549 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησης τους στην Ελλάδα, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Για τις υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα από 1.549 κ.εκ. και άνω, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησης τους στην Ελλάδα, τα Τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο 60% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.».


Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε / εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων 2016
ΕΞΠΡΕΣ
8/4/2016

http://www.express.gr/images/stories/NEW/Eforia/pinakides2.jpg


Τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων Ι.Χ. και μοτοσικλετών έτους 2015
Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31/10/2010 καθώς και για δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους:

ΚυβισμόςΤέλη κυκλοφορίας 2015
από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 €
από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 €
από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 €
από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε. 135 €
από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε. 240 €
από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 €
από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 €
από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660 €
από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 €
από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1100 €
από 4001 κ.ε. και άνω 1320 €

Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.)Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε €
0 - 100 (γρ./χλμ.) 0 €
101 - 120 (γρ./χλμ.) 0,90 €
121 - 140 (γρ./χλμ.) 1,10 €
141 - 160 (γρ./χλμ.) 1,70 €
161 - 180 (γρ./χλμ.) 2,25 €
181 - 200 (γρ./χλμ.) 2,55 €
201 - 250 (γρ./χλμ.) 2,80 €
Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,40 €

Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος. Μπορείτε να τις βρείτε στις νέες άδειες κυκλοφορίας κωδικός (V.7). Η τιμή αφορά CO2 (g/Km).
Ο υπολογισμός γίνεται πολλαπλασιάζοντας τις εκπομπές CO2 με την αντίστοιχη τιμή των τελών κυκλοφορίας του πίνακα. Δηλαδή, αν ένα όχημα έχει εκπομπές 172γρ/χλμ τότε τα τέλη του είναι 172x2,25€=387€. http://www.toxwni.gr/media/k2/items/cache/xc8304b23e42ca840667e5821ad549b29_L.jpg.pagespeed.ic.f5M2fRaMTd.jpg


ΑΥΤΟ είναι το τελικό σχέδιο για Τέλη Κυκλοφορίας Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης

Στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης στρέφεται τώρα το οικονομικό επιτελείο ώστε να μπορέσει να «πιάσει» τους ιδιοκτήτες ακριβών αυτοκινήτων οι οποίοι καταβάλουν ελάχιστα Τέλη Κυκλοφορίας εξαιτίας των πολύ χαμηλών εκπομπών CO2.
Όπως μεταδίδει το enikonomia.gr, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 αναμένεται να συνδεθεί με την Αξία Λιανικής των οχημάτων ώστε πραγματικά να πληρώσουν οι κάτοχοι ακριβών αυτοκινήτων.

Οι συντελεστές του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης στα αυτοκίνητα που τα Τέλη Κυκλοφορίας τους υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia θα κυμαίνονται από 5% έως και 10% της Αξίας Λιανικής των οχημάτων και θα μειώνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε βάθος πενταετίας.
 

Ειδικότερα στις προτάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης να ανέρχεται σε 10% για αυτοκίνητα με Λιανική Αξία πάνω από 40.000 ευρώ ενώ σε ποσοστό 5% θα ανέρχεται ο συγκεκριμένος φόρος στα αυτοκίνητα με Αξία Λιανικής από 25.000 έως 39.999 ευρώ.
'Οσον αφορά στις εκπτώσεις του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα ποσά που απορρέουν από τον συγκεκριμένο φόρο να μειώνονται σε ποσοστό έως και 50% σε βάθος πενταετίας.

Στο στόχαστρο τα «εταιρικά» αυτοκίνητα

Ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης επιβάλλεται σε όλα τα αυτοκίνητα με κυβισμό από 1.929 κ.εκ. και άνω με συντελεστές 5% επί του τεκμηρίου για ΙΧ με κινητήρες έως 2,5 λίτρα και 13% για οχήματα με κινητήρες από 2,5 λίτρα και άνω.
Ωστόσο στα εταιρικά αυτοκίνητα και ειδικότερα σε στόλους αυτοκινήτων που διαθέτουν μεγάλες εταιρείες ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης επιβάλλεται σε ένα μόλις αυτοκίνητο από το σύνολο των οχημάτων που χρησιμοποιεί κάποια εταιρεία.
Δηλαδή αν κάποια εταιρεία έχει μισθώσει μέσω χρονομίσθωσης 1.000 αυτοκίνητα εκ των οποίων τα 100 είναι δίλιτρα και τα 4 τρίλιτρα ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης θα επιβληθεί σε ένα μόλις όχημα με τον μεγαλύτερο κυβισμό αντί στα 104 αυτοκίνητα που κανονικά θα έπρεπε να επιβληθεί ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης!
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που εντόπισαν την «αδικία» επιθυμούν να την διορθώσουν άμεσα και μάλιστα να ισχύσει πριν το τέλος του 2015 με την αποστολή των ειδοποιητηρίων των Τελών Κυκλοφορίας.
'Αλλωστε όπως έχει αποδειχθεί από το 2010 και μετά οι εταιρικές πωλήσεις αυτοκινήτων αποτελούν πάνω από το 50% του συνόλου των πωλήσεων στα καινούρια αυτοκίνητα και περιλαμβάνουν πολλά ακριβά μοντέλα τα οποία προμηθεύονται στελέχη εταιρειών χωρίς να καταβάλουν Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης...

Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας

Παρελθόν θα αποτελέσουν τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας σύντομα καθώς με μαθηματική ακρίβεια αν διατηρηθούν σε βάθος πενταετίας τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας θα καταγράψουν πολύ μεγάλη πτώση.
Τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας θα διατηρηθούν στα οχήματα που εκπέμπουν κάτω από 80 γρ. CO2 τα οποία είναι ελάχιστα και όσα από αυτά καταφέρνουν να έχουν τόσο χαμηλούς ρύπους έχουν υψηλά Αξία Λιανικής οπότε θα «πιαστούν» από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.
Επίσης αλλαγές αναμένεται να έχουμε και στους συντελεστές των Τελών Κυκλοφορίας που αφορούν οχήματα με εκπομπές πάνω από 140 γρ. CO2 τα οποία «ρυπαίνουν» με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειωθούν στα οχήματα με εκπομπές CO2 πάνω από 180 γρ./CO2.

Τα οχήματα με Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας υπολογίζονται σε περίπου 50.000 ΙΧ ενώ αυξημένα Τέλη Κυκλοφορίας θα καταβάλουν και περίπου 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων των οποίων τα Τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2.

Μειώσεις Τελών Κυκλοφορίας

Οι μειώσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας μικρών και φθηνών αυτοκινήτων αφορά πάνω σχεδόν 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρες από 785 κ.εκ. έως 1.357 κ.εκ. οι οποίοι καταβάλουν από 55 έως 135 ευρώ.
Ειδικότερα το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει μειώσεις 5-7% στα ποσά της συγκεκριμένης κατηγορίας αυτοκινήτων κάτι το οποίο μεταφράζεται σε εκπτώσεις έως 10-15 ευρώ.
Από την άλλη μεριά έχουμε και το θέμα των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού που κυριολεκτικά έχουν μηδενική αξία λιανικής αλλά πολύ υψηλά Τέλη Κυκλοφορίας.
Σε αυτή την κατηγορία το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μείωση των Τελών Κυκλοφορίας ώστε να «δελεάσουν» τους κατόχους που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις κατά τόπους εφορίες και να αυξήσουν τα έσοδα.
Οι μειώσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στα Τέλη Κυκλοφορίας των οποίων τα Τέλη Κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα υπολογίζεται σε ποσοστό 20% κάτι το οποίο μεταφράζεται σε μειώσεις έως 200 ευρώ.
Για τα αυτοκίνητα με κινητήρες 1.600 - 1.800 κ.εκ. ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις αλλά είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν τελικά μόνο τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων με κινητήρες 1.800 κ.εκ. που οι ιδιοκτήτες του καταβάλουν 300 ευρώ...

ΤΟ ΧΩΝΙ
4/11/2015

 

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο για Τέλη Κυκλοφορίας- Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης 


Να μεταφερθεί η φορολογική επιβάρυνση από τα χαμηλά εισοδήματα σε υψηλότερα
Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και πληρωμής των τελών κυκλοφορίας προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.


Ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στον Realfm υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το θέμα των ρύπων γιατί είναι θέμα εναρμόνισης και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ενώ είναι υπό εξέταση το θέμα της κοστολόγησης των τελών και για φέτος προγραμματίζεται να εισπραχθεί περίπου το ίδιο ποσό για τα τέλη κυκλοφορίας αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρών διορθωτικών αλλαγών.

«Δεν είναι δυνατό κάποιος που αγόρασε όχημα αξίας 40.000 ευρώ που εκπέμπει χαμηλούς ρύπους να πληρώνει χαμηλότερα τέλη από κάποιον που αγόρασε ένα άλλο όχημα αξίας 25.000 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης σημειώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μεταφερθεί η φορολογική επιβάρυνση από τα χαμηλά εισοδήματα σε υψηλότερα.

Νέος τρόπος υπολογισμού

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», οι επιβαρύνσεις δεν θα υπολογίζονται με βάση τους ρύπους, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλες ανατροπές σε όσους αγόρασαν αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής κυκλοφορίας αλλά μεγάλους κυβισμού ή αξίας.

Έτσι, ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών με αξία 15.000 ευρώ θα έχει πολύ λιγότερα τέλη από ένα επίσης 1.600 κυβικών αλλά εμπορικής αξίας 25.000 ευρώ, ανεξαρτήτως των ρύπων.

Οι αλλαγές αυτές θα έρθουν από το 2016 και θα αφορούν σε πρώτη φάση τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 και μετά (καινούργια ή μεταχειρισμένα).

Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τα πιο παλιά αυτοκίνητα και πως θα υπολογίζονται τα τέλη. Μια σκέψη είναι να υπολογίζονται με βάση την αξία που προκύπτει από την ασφάλεια των αυτοκινήτων. Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα μπορούσε να επιφέρει μειώσεις στα τέλη γιατί π.χ. ένα αυτοκίνητο 10ετίας μπορεί να έχει χάσει ακόμη και το 70% της αξίας του και τα τέλη να υπολογιστούν με βάση αυτή την αξία που ασφαλίζει και η εταιρεία.

Με τον ίδιο τρόπο σε ό,τι αφορά στα αυτοκίνητα που εισάγονται (καινούργια ή μεταχειρισμένα) θα υπολογίζεται και το τέλος ταξινόμησης, αλλά και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση σε όσους έχουν αυτοκίνητο μεγάλης αξίας αλλά όχι και πολύ μεγάλη μείωση στα χρήματα που πληρώνουν όσοι έχουν φθηνό ή παλιό αυτοκίνητο καθώς οι φόροι αυξάνονται και τα έσοδα που υπολογίζει το κράτος εκτινάσσονται από το 1 δισ. που είναι για φέτος στα 1,6 δισ. το 2016.

Newsbomb

28/9/2015Τέλη κυκλοφορίας 2015 - Παράταση 


Λήγει σήμερα Δευτέρα 5 Ιανουαρίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2015 και την κατάθεση πινακίδων, μετά την παράταση των 2 εργάσιμων ημερών που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών  προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι μετά τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας.

Η παλαιότερη προθεσμία έληγε την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014. Οι φορολογούμενοι είχαν στη διάθεσή τους 2 ημέρες για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και μοτοσυκλετών για το 2015. Λίγο πριν ανακοινωθεί η παράταση σχηματίστηκαν ατελείωτες ουρές στις τράπεζες από τους φορολογούμενους που έσπευσαν την τελευταία στιγμή  να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις  (τέλη κυκλοφορίας, δόση ΕΝΦΙΑ, δόση φόρου εισοδήματος). Θυμίζουμε ότι από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 οι κάτοχοι αυτοκινήτων - moto μπορούν  να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2015, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ, καθώς "άνοιξε" η σχετική εφαρμογή. Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015 δεν έχουν μεταβληθεί, σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2014. Δείτε πιο κάτω τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Μετά τις 5-1-2015 όσοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ισόποσο με την αξία των αρχικών τελών εις διπλούν. [Μπορείτε να κατεβάστε /εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015, 12:33

Οπως γράφαμε από τις 30/12, ήταν πολύ πιθανό το Υπουργείο Οικονομικών να δόσει παράταση 2-3 ημερών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Θυμίζουμε ότι πέρυσι (2014) δόθηκε παράταση 2 εργάσιμων ημερών μέχρι και τις 3-1-2014.

Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το TAXISnet είτε με τον ΑΦΜ τους, μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία ή μέσω web banking (ώστε να αποφύγουν τις ουρές). Σημειώνεται ότι αρκετές τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα  μέσω  web banking της εύρεσης του κωδικού πληρωμής από την ΓΓΠΣ η οποία συμπληρώνεται αυτόματα στα ανάλογα πεδία κατά την πληρωμή. Ο κάτοχος του λογαριασμού πρέπει να γνωρίζει μόνο τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Επιπλέον, όπως και πέρυσι, θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο στις τράπεζες, δίνοντας τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας τους. Ο οδηγός θα πρέπει να έχει πάντα στο αυτοκίνητό του την απόδειξη, που ουσιαστικά αντικαθιστά το σήμα. Όσοι δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2014 θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο εις διπλούν. Οι παραβάτες θα εντοπίζονται από τη ΓΓΠΣ με διασταυρώσεις και θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά το πρόστιμο μέσω TAXISnet.

Η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας λήγει την Τετάρτη στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Σημειώνουμε ότι η πληρωμή του φόρου πολυτελείας για τα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών έχει περιληφθεί στη φορολογική δήλωση του 2014.

100.000 κατέθεσαν πινακίδες για το 2015Εντωμεταξύ πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει  στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας  των οχημάτων τους έως και την Τρίτη 30-12-2014. Στοίχημα του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μην ξεπεράσουν τις 135.000 που κατέθεσαν τις πινακίδες τους το 2013, ώστε να μην υπάρχει υστέρηση στα έσοδα. Σημειώνεται ότι περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί από το 2010.

Δικαιολογητικά κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας
Οι  ιδιοκτήτες οχημάτων που επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία , θα πρέπει να το πράξουν έως την Τετάρτη 31-12-2014, προσκομίζοντας παράλληλα και τα κάτωθι δικαιολογητικά:


'Αδεια κυκλοφορίας του οχήματος
Πινακίδες Κυκλοφορίας
Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ.
Αντίγραφο του εντύπου Ε9 ώστε να αποδεικνύεται πως έχετε θέση στάθμευσης.
Αποδεικτικό καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας του 2014

Επιπλέον, στην αρμόδια ΔΟΥ (εφορία) θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν τα:

Επώνυμο ή επωνυμία
Όνομα
Όνομα πατρός
Επάγγελμα
ΑΦΜ
Διεύθυνση κατοικίας
Αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου
Είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ)
Τόπος ακινησίας
Περιφέρεια αστυνομικού τμήματος
Ημερομηνία έναρξης ακινησίας
Λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία

Δεν κατατέθηκε τροπολογία για πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα

Σημειώνεται ότι στον πακτωλό των τροπολογιών (106 συνολικά ) που κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή από την Κυβέρνηση τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014, δεν συμπεριλήφθηκε (όπως αναμενόταν) κάποια ρύθμιση για το θέμα της πληρωμής με το μήνα από το 2015 των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με την κίνηση του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ψηφιστεί μελλοντικά κάποια νέα τροπολογία, όσοι κατέθεσαν πινακίδες θα πρέπει να πληρώσουν όλο το ποσό για το 2015 και όχι μόνο για το χρονικό διάστημα που επιθυμούν να κινήσουν το όχημά τους (π.χ. για 1 μήνα το καλοκαίρι).

Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες από την κυβέρνηση (Δευτέρα 8-12-2014) αναμένονταν αλλαγές στο καθεστώς πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, καθώς η κυβέρνηση θα κατέθετε τροπολογία που θα προέβλεπε  την πληρωμή τους με τον μήνα. Έτσι ο φορολογούμενος θα πληρώνει για να κινεί το αυτοκίνητό του μόνο τις περιόδους που επιθυμεί. Στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα από ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν μπορούν να πληρώσουν το σύνολο των τελών και να μειωθεί ο συνολικός αριθμός κατάθεσης πινακίδων,  κυρίως σε μεγάλου κυβισμού οχήματα που επιβαρύνονται με πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι το τέλος του 2014 θα έπρεπε να κατατεθεί προς ψήφιση σχετική διάταξη στη Βουλή.

Θυμίζουμε  ότι τον Μάρτιο του 2014 είχε κατατεθεί τροπολογία στην οποία προβλεπόταν ότι οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες μπορούν να τις παραλάβουν αν καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους για τους υπόλοιπους μήνες του 2014.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες μπορούν να τα μετακινούν  2 ημέρες τον μήνα, πληρώνοντας ημερήσια τέλη 1,9 ευρώ. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον προϊστάμενο της αρμόδιας εφορίας (ΔΟΥ), αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,9 ευρώ για κάθε ημέρα. Η ειδική πινακίδα είναι από χαρτόνι και έχει το διακριτικό «Μ». Οι ειδικές πινακίδες χορηγούνται για συγκεκριμένη χρήση και ειδικότερα προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα για επισκευή, για πώληση ή απλώς για δοκιμή.

Παρατείνεται η απόσυρση αυτοκινήτων
Επίσης, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε τη Δευτέρα 22-12-2014 στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ άλλων παρατείνεται μέχρι 20-12-2015 η προθεσμία (που έληξε στις 20-12-2014) για την απόσυρση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μέχρι 2.000 κ.ε. και με τα υφιστάμενα κριτήρια (απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης).
Οι παραπάνω ρυθμίσεις επεκτείνονται και για τα αυτοκίνητα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας μέχρι και 31-12-2001. Σήμερα στο καθεστώς της απόσυρσης μπορούν να ενταχθούν αυτοκίνητα των οποίων η άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί μέχρι 31-12- 2000.
Επίσης παρατείνεται μέχρι 31-12-2016 η προθεσμία (λήγει 31-12-2015) κατάθεσης της αίτησης επιστροφής της διαφοράς του τέλους ταξινόμησης σε περίπτωση αντικατάστασης αποσυρόμενου της κυκλοφορίας επιβατικού ή φορτηγού αυτοκινήτου κ.λπ.

Σημαντική επισήμανση της ΓΓΠΣ του Υπ. Οικονομικών σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας
Αναφορικά με τα έντυπα Τελών Κυκλοφορίας 2015 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 3-11-2014 ότι,"στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών δημιουργούνται ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας, για τον Α.Φ.Μ. κάθε συνιδιοκτήτη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάκτηση μέσω διαδικτύου και η πληρωμή τους από αυτόν που το επιθυμεί. Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται μόνο από τον έναν συνιδιοκτήτη και τούτο διότι, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν, τα τέλη κυκλοφορίας είναι αδιαίρετα. Επισημαίνεται ότι, τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργούνται ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για κάθε συνιδιοκτήτη ξεχωριστά, κάτι που ήταν ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια όταν η αποστολή τους γίνονταν ταχυδρομικά" καταλήσει η ανακοίνωση της ΓΓΠΣ.

Η είσπραξη ανέρχεται στο ποσό των 1,081 δισ. ευρώ για 5.370.000 συναλλαγές (κατόχους οχημάτων) σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνουμε ότι πρόστιμο ισόποσο με την αξία των αρχικών τελών εις διπλούν θα κληθούν να καταβάλουν για τα τέλη κυκλοφορίας 2014 όσοι «ξεχάσουν» να τα πληρώσουν έως την Δευτέρα 5-1-2015. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν οι φορολογούμενοι να  καταθέσουν και τις πινακίδες σε περίπτωση ακινητοποίησης των ΙΧ τους. [Μπορείτε να κατεβάστε /εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Υπενθυμίζουμε ότι όπως έγινε και το 2014 έτσι και για το 2015,  τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα αναρτηθούν στο αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι οχημάτων (ΙΧ- ΜΟΤΟ)  δεν θα λάβουν κατά την πληρωμή των τελών το γνωστό αυτοκόλλητο παρά μία απόδειξη ότι κατεβλήθησαν τα τέλη κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι παράταση μέχρι τις 3 Ιανουαρίου δόθηκε πέρυσι (2014) από το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για την κατάθεση πινακίδων. Επίσης βεβαιώθηκαν ανείσπρακτα Τέλη Κυκλοφορίας έτους 2013 που αφορούν σε 95.000 περίπου οχήματα, με ημερομηνία πληρωμής την 31η Ιανουαρίου 2014.

135.000 κατέθεσαν πινακίδες για το 2014
Ακόμη, υπολογίζεται περίπου 135.000 πολίτες κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους έως το τέλος του 2013, καθώς οι αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις έχουν καταστήσει ασύμφορη τη λειτουργία τους (τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας, ασφάλεια κλπ).


Τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων για το 2015:
Από   51 κ.ε. μέχρι  300 κ.ε.   22 ευρώ
Από  301 κ.ε. μέχρι  785 κ.ε.    55 ευρώ
Από  786 κ.ε. μέχρι 1.071 κ.ε.  120 ευρώ
Από 1.071 κ.ε. μέχρι 1.357 κ.ε.  135 ευρώ
Από 1.358 κ.ε. μέχρι 1.548 κ.ε.  240 ευρώ
Από 1.549 κ.ε. μέχρι 1.738 κ.ε.  265 ευρώ
Από 1.739 κ.ε. μέχρι 1.928 κ.ε.  300 ευρώ
Από 1.929 κ.ε. μέχρι 2.357 κ.ε.  660 ευρώ
Από 2.358 κ.ε. μέχρι 3.000 κ.ε.  880 ευρώ
Από 3.001 κ.ε. μέχρι 4.000 κ.ε. 1.000 ευρώ
Από 4.001 κ.ε. και άνω          1.320 ευρώ
Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.) -
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:
  0 - 100  γρ./χλμ.  - ευρώ
101 - 120  γρ./χλμ. 0,90 ευρώ
121 - 140  γρ./χλμ. 1,10 ευρώ
141 - 160  γρ./χλμ. 1,70 ευρώ
161 - 180  γρ./χλμ. 2,25 ευρώ
181 - 200  γρ./χλμ. 2,55 ευρώ
201 - 250  γρ./χλμ. 2,80 ευρώ
'Ανω των 251 γρ./χλμ. 3,40 ευρώ

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε / εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων 2015ΕΞΠΡΕΣ
5/1/2015

Τέλη κυκλοφορίας 2015: Εκτύπωση ειδοποιητηρίου


Από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 μπορούν οι κάτοχοι αυτοκινήτων να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και μοτοσυκλετών για το 2015, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ, καθώς "άνοιξε" η σχετική εφαρμογή.Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015 δεν έχουν μεταβληθεί, σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2014. Η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας λήγει την Τετάρτη στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το TAXISnet είτε με τον ΑΦΜ τους, μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία ή μέσω web banking. Σημειώνεται ότι αρκετές τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα μέσω web banking της εύρεσης του κωδικού πληρωμής από την ΓΓΠΣ η οποία συμπληρώνεται αυτόματα στα ανάλογα πεδία κατά την πληρωμή. Ο κάτοχος του λογαριασμού πρέπει να γνωρίζει μόνο τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Επιπλέον, όπως και πέρυσι, θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο στις τράπεζες, δίνοντας τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας τους. Ο οδηγός θα πρέπει να έχει πάντα στο αυτοκίνητό του την απόδειξη, που ουσιαστικά αντικαθιστά το σήμα. Όσοι δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2014 θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο εις διπλούν. Οι παραβάτες θα εντοπίζονται από τη ΓΓΠΣ με διασταυρώσεις και θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά το πρόστιμο μέσω TAXISnet.

Σημειώνουμε ότι η πληρωμή του φόρου πολυτελείας για τα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών έχει περιληφθεί στη φορολογική δήλωση του 2014.

Σημαντική επισήμανση της ΓΓΠΣ του Υπ. Οικονομικών σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας


Αναφορικά με τα έντυπα Τελών Κυκλοφορίας 2015 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 3-11-2014 ότι,"στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών δημιουργούνται ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας, για τον Α.Φ.Μ. κάθε συνιδιοκτήτη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάκτηση μέσω διαδικτύου και η πληρωμή τους από αυτόν που το επιθυμεί. Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται μόνο από τον έναν συνιδιοκτήτη και τούτο διότι, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν, τα τέλη κυκλοφορίας είναι αδιαίρετα. Επισημαίνεται ότι, τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργούνται ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για κάθε συνιδιοκτήτη ξεχωριστά, κάτι που ήταν ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια όταν η αποστολή τους γίνονταν ταχυδρομικά" καταλήσει η ανακοίνωση της ΓΓΠΣ.

Η είσπραξη ανέρχεται στο ποσό των 1,081 δισ. ευρώ για 5.370.000 συναλλαγές (κατόχους οχημάτων) σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνουμε ότι πρόστιμο ισόποσο με την αξία των αρχικών τελών εις διπλούν θα κληθούν να καταβάλουν για τα τέλη κυκλοφορίας 2014 όσοι «ξεχάσουν» να τα πληρώσουν έως την Τετάρτη 31-12-2014. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν οι φορολογούμενοι να καταθέσουν και τις πινακίδες σε περίπτωση ακινητοποίησης των ΙΧ τους. [Μπορείτε να κατεβάστε /εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Υπενθυμίζουμε ότι παράταση μέχρι τις 3 Ιανουαρίου δόθηκε πέρυσι (2014) από το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για την κατάθεση πινακίδων. Επίσης βεβαιώθηκαν ανείσπρακτα Τέλη Κυκλοφορίας έτους 2013 που αφορούν σε 95.000 περίπου οχήματα, με ημερομηνία πληρωμής την 31η Ιανουαρίου 2014.


120.000 κατέθεσαν πινακίδες για το 2014


Ακόμη, υπολογίζεται ότι πάνω από 120.000 πολίτες κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους έως το τέλος του 2013, καθώς οι αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις έχουν καταστήσει ασύμφορη τη λειτουργία τους (τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας, ασφάλεια κλπ).

Τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων για το 2015:

Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ
Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ
Από 786 κ.ε. μέχρι 1.071 κ.ε. 120 ευρώ
Από 1.071 κ.ε. μέχρι 1.357 κ.ε. 135 ευρώ
Από 1.358 κ.ε. μέχρι 1.548 κ.ε. 240 ευρώ
Από 1.549 κ.ε. μέχρι 1.738 κ.ε. 265 ευρώ
Από 1.739 κ.ε. μέχρι 1.928 κ.ε. 300 ευρώ
Από 1.929 κ.ε. μέχρι 2.357 κ.ε. 660 ευρώ
Από 2.358 κ.ε. μέχρι 3.000 κ.ε. 880 ευρώ
Από 3.001 κ.ε. μέχρι 4.000 κ.ε. 1.000 ευρώ
Από 4.001 κ.ε. και άνω 1.320 ευρώ

Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.) -
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:

0 - 100 γρ./χλμ. - ευρώ
101 - 120 γρ./χλμ. 0,90 ευρώ
121 - 140 γρ./χλμ. 1,10 ευρώ
141 - 160 γρ./χλμ. 1,70 ευρώ
161 - 180 γρ./χλμ. 2,25 ευρώ
181 - 200 γρ./χλμ. 2,55 ευρώ
201 - 250 γρ./χλμ. 2,80 ευρώ
'Ανω των 251 γρ./χλμ. 3,40 ευρώ


Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε / εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων 2015ΕΞΠΡΕΣ
3/11/2014 

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων πληρωμής θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου

Από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα κυμαίνονται τα ποσά των τελών κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν για το 2015 όσοι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010.
Εάν θέλετε να υπολογίσετε ακριβώς τί θα κληθείτε να πληρώσετε, δείτε το ειδικό εργαλείο που υπάρχει στη σελίδα money-money.Το μόνο που θα κάνετε είναι να συμπληρώσετε το έτος απόκτησης του οχήματος και τα κυβικά

 Πατήστε εδώ:

 http://www.money-money.gr/tool/ipologiste-ta-teli-kikloforias/36

 Tarif
15/10/2014 Αντιδράσεις για τα τέλη

Αντιμέτωπη με μεγάλες αντιδράσεις για τον τρόπο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας
η κυβέρνηση, εξετάζει μια σειρά από αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2015. Το θέμα είναι μείζον, καθώς τα κρατικά έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ξεπερνούν ετησίως το 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο οι μαζικές καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας μείωσαν τα
έσοδα, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το σενάριο σε όσα ΙΧ γίνει άρση ακινησίας, οι κάτοχοί του να μην καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα των τελών του έτους, αλλά μόνο των υπολειπόμενων μηνών.

Τμηματική μηνιαία καταβολή

Αν κάποιος πχ προβεί σε άρση ακινησίας του οχήματός του τον Ιούνιο θα καταβάλει μόνο το 50% του τιμήματος των ετήσιων τελών του οχήματός του.
Παράλληλα το ίδιο σενάριο εξετάζεται και για τα καινούρια αυτοκίνητα, ώστε να μην υπάρχουν διακυμάνσεις στα τέλη κάθε έτους εξαιτίας της διπλής καταβολής των τελών από τους νέους ιδιοκτήτες.
Ανάμεσα στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται ακόμη τα εξής:

* Διατήρηση του υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους για οχήματα που ταξινομήθηκαν από το Νοέμβριο του 2010 και μετά.

Μείωση του ορίου ρύπων

Ωστόσο, υπάρχει η εισήγηση για μείωση του ορίου ρύπων κάτω από το οποίο δεν καταβάλλονται τέλη.
Σήμερα το όριο είναι 100 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα και οι εισηγήσεις προβλέπουν τη μείωσή του στα 90 ή και στα 80 γραμμάρια.

* Καταβολή τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα μπορεί να κυκλοφορήσει το όχημα με το μήνα αλλά και καταβάλει πολύ υψηλότερα τέλη από ότι αν τα πλήρωνε για όλο το έτος.
Εφόσον προκαταβάλει τα τέλη για όλο το έτος θα έχει σημαντική έκπτωση.


Το «Ολλανδικό μοντέλο»

* Καταβολή τελών με βάση τα διανυόμενα χιλιόμετρα με εγκατάσταση συσκευής GPS σε όλα τα οχήματα όπως ακριβώς λειτουργεί και το «Ολλανδικό μοντέλο». Τα τέλη θα υπολογίζονται με το γινόμενο των ετήσιων χιλιόμετρων (που καταγράφονται μέσω συσκευής GPS) και του συντελεστή 0,03 (ετήσια διανυθέντα χλμ. επί 0,03€).

* Σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με την λιανική τιμή πώλησης του οχήματος προκειμένου να καταβάλουν υψηλότερα τέλη όσοι έχουν οχήματα μεγάλης αξίας.

Madata
30/7/2014 Παλαιότερα άρθρα
Οι αλλαγές στα τέλη και τα τεκμήρια για 2015

Μείωση τεκμηρίων κατά 30% και μερική καταβολή τελών.Νέα στοιχεία διαρρέει του ΥΠΟΙΚ σχετικά με το θέμα της μείωσης των τελών κυκλοφορίας, αλλά και των τεκηρίων διαβίωσης. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που έχει συλλέξει το www.caranddriver.gr, η μείωση στα τεκμήρια κατά 30% θεωρείται "κλειδωμένη" και γίνεται προς την κατεύθυνση της αποτροπής της κατάθεσης πινακίδων, καθώς ανανένεται να συμπαρασύρει, ανάλογα και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ.

Αλλαγές αναμένονται και στα Τέλη Κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, με το σενάριο που προκρίνεται είναι αυτό της μερικής καταβολής τελών, ανάλογα με τους μήνες της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου την εκάστοτε χρονιά. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι έτσι, θα "ενεργοποιήσουν" φορολογικά τους ιδιοκτήτες ΙΧ υψηλού κυβισμού που τα έχουν θέσει σε ακινησία. Με το τρόπο αυτό, θα μπορεί κάποιος να κάνει άρση ακινησίας και να καταβάλει τέλη μόνον τέλη για τους μήνες που θέλει να το θέσει σε κυκλοφορία. Το χρονικό διάστημα για το οποίο θα παρέχεται αυτή η δυνατότητα δεν έχει οριστεί πόσο θα είναι (εξάμηνο, τρίμηνο ή μήνας). Πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα, το Ολλανδικό μοντέλο, δεν προκρίνεται λόγω κόστους των συσκευών GPS, αλλά και γενικότερων τεχνικών προβλημάτων.

Όσον αφορά την κατάθεση των πινακίδων, το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Μόνο το 2013 περισσότεροι από 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προτίμησαν να καταθέσουν πινακίδες μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας, ασφαλίστρων, αλλά και του φόρου πολυτελείας για τα ΙΧ άνω των 1.929 κυβ. εκ. με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώστε δε, ότι από το 2009 έχουν κατατεθεί περί τις 750.000 πινακίδες ΙΧ, όπερ και σημαίνει σημαντική απώλεια εσόδων για την κρατική μηχανή...

Στα σχέδιά του ΥΠΟΙΚ είναι η μείωση των φόρων που θα πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ από το 2015.


Αναλυτικά τα βασικά σημεία των αλλαγών που προωθεί το ΥΠΟΙΚ.


Μείωση των τεκμηρίων για τα αυτοκίνητα

Στο συρτάρι του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται πόρισμα της Επιτροπής για τη φορολογία των αυτοκινήτων που προτείνει τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης των αυτοκινήτων κατά 30%. Μια μείωση της τάξης του 20%-30% των τεκμηρίων θα επιφέρει ανάλογη μείωση και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης ο οποίος επιβάλλεται σε ΙΧ 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω καθώς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ετήσιου τεκμηρίου (με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου για ΙΧ 1.929-2.400 κυβικών και 10% επί του τεκμηρίου για ΙΧ μεγαλύτερου κυβισμού). Με μια μείωση της τάξης του 30% το τεκμήριο διαβίωσης για ένα αυτοκίνητο 2000 κ.ε. 4ετίας από 8.800 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα μειωθεί στα 6.160 ευρώ, ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνει ο ιδιοκτήτης του από 440 ευρώ θα περιοριστεί στα 308 ευρώ.

Αλλαγές στο σύστημα τελών κυκλοφορίας

Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των τελών για μεσαία και υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα με στόχο να αναχαιτιστεί η μαζική κατάθεση πινακίδων. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας περισσότερα από 1,2 εκατ. οχήματα. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται προβλέπει ότι σε όσα ΙΧ γίνει άρση ακινησίας οι κάτοχοί τους να μην καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα των τελών του έτους αλλά μόνο των υπολειπόμενων μηνών.

Κατάργηση ή μείωση του φόρου πολυτελείας

Πρόκειται για τον φόρο που επιβάλλεται σε εισαγόμενα καινούργια ή μεταχειρισμένα (με άδεια κυκλοφορίας μετά τις 15 Μαρτίου 2010) με εργοστασιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ, σκάφη αναψυχής, κοσμήματα, γούνες. Ο φόρος αυτός επιβλήθηκε το 2010 και χαρακτηρίζεται ως ο πιο αποτυχημένος φόρος που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Το «δύσκολα εφαρμόσιμο» ολλανδικό μοντέλο

Η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ΙΧ δούλεψε εντατικά για περίπου τρεις μήνες.

Αξιολόγησε τα συστήματα φορολόγησης των αυτοκινήτων που εφαρμόζονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και στην Αμερική και έχει καταλήξει - όπως λένε στελέχη της Καραγεώργη Σερβίας - σε δέσμη προτάσεων που θα οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές.

Το μοντέλο που επεξεργάζονται οι του ΥΠΟΙΚ, είναι σύμφωνα με σημερινό (1/2) δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το ολλανδικό.

Το εν λόγω μοντέλο προβλέπει τον προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας κάθε μήνα, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε αυτοκίνητο. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, κάθε αυτοκίνητο εφοδιάζεται με GPS το οποίο καταγράφει και μεταφέρει ηλεκτρονικά σε έναν κεντρικό κόμβο τα δεδομένα. Η χρέωση ανά χιλιόμετρο, στο ολλανδικό μοντέλο, είναι 0,03 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στα 10.000 χιλιόμετρα ανά χρόνο τα τέλη κυκλοφορίας διαμορφώνονται σε 300 ευρώ.

Το σύστημα αυτό είχε αποφασιστεί από την ολλανδική κυβέρνηση το 2010, προκειμένου να εφαρμοστεί από το 2012 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Βάσει των υπολογισμών που είχαν γίνει τότε, με τα δεδομένα της Ολλανδίας, το 59% των κατόχων ΙΧ θα πλήρωνε λιγότερα τέλη, για το 25% των ιδιοκτητών οι επιβαρύνσεις δεν θα μεταβάλλονταν ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 16% θα είχε επιβαρύνσεις.

Το εν λόγω μοντέλο μπορεί να θεωρείται ιδανικό, ωστόσο όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Υπάρχουν πάντως και εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες ΙΧ να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και επομένως να καταθέτουν πινακίδες κυκλοφορίας επίσης με τον μήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η απόφαση για κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα κατά την αγορά ακριβών αυτοκινήτων.Τέλη κυκλοφορίας 2015

Την "πληρώνουν" μικρού και μεσαίου κυβισμού. Αναλυτικοί πίνακες.ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ

Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των μικρομεσαίων ΙΧ αναμένεται να επιφέρει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού με βάση την ετήσια χιλιομετρική απόσταση που διανύει ο κάτοχος του ΙΧ (διαβάστε εδώ).

Αυτό είναι ένα σενάριο που εξετάζεται από την Κυβέρνηση, βάσει του λεγόμενου «Ολλανδικού μοντέλου», σύμφωνα με το οποίο η επιβάρυνση ενός ΙΧ υπολογίζεται με το γινόμενο των ετήσιων χιλιόμετρων (που καταγράφονται μέσω συσκευής GPS) και του συντελεστή 0,03 (ετήσια διανυθέντα χλμ. επί 0,03€).

Αν και το σενάριο αυτό έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί λόγω και του κόστους των συσκευών GPS (βέβαια με τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ποτέ δεν είσαι σίγουρος), εάν όμως ισχύσει θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στα μικρομεσαίου κυβισμού ΙΧ προς όφελος των μεγάλων σε κυβισμό, τα οποία θα ανασάνουν σημαντικά και από τη μείωση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, όπως προτίθεται το ΥΠΟΙΚ.

Διπλασιασμός τελών!

Λαμβάνοντας υπόψη ένα ιδιαίτερα συντηρητικό σενάριο, αυτό των 10.000 διανυθέντων χλμ. κατά μέσο όρο (στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 15.000χλμ./έτος) και κάνοντας έναν απλό υπολογισμό (βλέπε σχετικό πίνακα) παρατηρούμε ότι τα μικρού κυβισμού ΙΧ επιβαρύνονται σημαντικά, ακόμη και με υπερδιπλασιασμό των τελών κυκλοφορίας.

Ωφελημένοι (αν και ελάχιστοι οι εναπομείναντες) οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ., καθώς εκεί αναμένεται να υπάρξει μείωση τουλάχιστον 50%!

Οχήματα με άδεια κυκλοφορίας ως 30/10/2010*

Κυβισμός - Τέλη - Νέα τέλη


786-1.071 κ.εκ. - 120 ευρώ - 300

1.072-1.357 κ.εκ.135 ευρώ - 300

1.358-1.548 κ.εκ.240 ευρώ - 300

1.549-1.738 κ.εκ.265 ευρώ - 300

1.739-1.928 κ.εκ.300 ευρώ - 300

1.929-2.357 κ.εκ.660 ευρώ - 300

2.358-3.000 κ.εκ.880 ευρώ - 300

3.001-4.000 κ.εκ.1100 ευρώ - 300

4.001 κ.εκ. και άνω 1320 ευρώ - 300

*Τέλη κυκλοφορίας βάσει του κυβισμού του κινητήρα.

Αλλά και στα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, εκείνα δηλαδή που τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση την εκπομπή CO2 θα υπάρξουν πολύ σημαντικές αυξήσεις. Ωφελημένα και εδώ τα μεγάλα αυτοκίνητα!

Οχήματα με άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/11/2010


Διαβάστε τη συνέχεια :


CAR and DRIVER
12/2/2014